Gaskraftverket Rya i Göteborgs hamninlopp ska få en tillbyggnad. Det är en bioångpanna som ska förbränna grenar och trädtoppar och leverera ånga till kraftverket som producerar värme och el till göteborgarna.
– Man kan väl säga att vi byter bränsle på Rya kraftvärmeverk. Istället för att gå på naturgas (vilket är detsamma som fossil gas) så går den på biobränslen, säger Eric Zinn, hållbarhetschef på Göteborg energi.
Tillbyggnaden beräknas kosta 1,5 miljarder kronor, och ska stå klar 2025
”Sluta använda naturgas”
– Den främsta anledningen är att vi måste sluta använda naturgas, det är något våra kunder är tydliga med. Vi vill åstadkomma så stor nytta för klimatet som möjligt till så låga prishöjningar som möjligt för våra kunder, säger han.
En växande andel av forskarkåren framhåller att förbränning av skogsråvara snarare stjälper än hjälper klimatet, eftersom förbränningen ger stora koldioxidutsläpp. Vad säger du om det?
– Vår ståndpunkt är att skogsresterna vi använder ändå återgår till atmosfären. Vi ser inte något nettotillskott av koldioxid när vi pratar om de restprodukter som vi använder i vår energiproduktion.
Biobränslen inte klimatneutrala
De europeiska vetenskapsakademierna, EASAC, tillhör dem som inte håller med om det.
Enligt EASAC:s miljödirektör Michael Norton är det fel att betrakta skogsbiobränslen som klimatneutrala.
– Ja, eftersom tills återbetalningstiden har passerat är nettoeffekten av att byta från fossila bränslen till skogsbiomassa att koldioxidhalterna ökar i atmosfären, har han tidigare sagt till Dagens ETC.
Fånga in koldioxiden
Idag kommer en tredjedel av värmeproduktionen i Göteborg från avfallsförbränning. Staden eldar både egna och importerade sopor, främst från Storbritannien.
Andelen importerade sopor minskar sedan 2015 i takt med att de egna västsvenska soporna ökar. Även sopförbränningen ger koldioxidutsläpp.
– Vi har förhoppningar om att bygga koldioxidinfångning vid avfallsförbränningsanläggningarna, säger Eric Zinn.
Det finns däremot inga planer på koldioxidinfångning vid den kommande biobränsleanläggningen.
– Nej, den kommer ju att användas under kortare kalla perioder på året. Det är bättre att fokusera på de skorstenar som är igång hela året, i Göteborg är det avfallsförbränningen, säger Eric Zinn.