Världen över kriminaliseras klimataktivism med begränsningar i mötes- och demonstrationsfriheten. Samtidigt kritiseras polisen för övervåld och journalister förvägras tillträde till protester – nu senast i tyska Lützerath.
– Det blir tydligt att det är det fossila kapitalet som polisen skyddar, säger statsvetaren Oscar Berglund.
Ale Låke
Ett hav av svartklädda poliser, aktivister som motas iväg med batongslag och Greta Thunberg som bärs bort av män i full mundering. Bilder och vittnesmål från den tyska byn Lützerath i nordvästra Tyskland har den senaste tiden spridits flitigt över världen och väckt frågor om polisbrutalitet och kränkta rättigheter.
Upprinnelsen till händelserna är att energikoncernen RWE fått tillstånd att riva Lützerath och utvinna brunkol i området. Under två år har klimataktivister ockuperat området. Ett varierande antal personer har levt i övergivna hus och trädkojor för att hindra bolaget från att sätta sin plan i verket. Polisen påbörjade en avhysning den 10 januari och följande lördag tog sig 35 000 aktivister, däribland svenska Greta Thunberg, till byn för att göra motstånd. Aktivisterna har nu avlägsnats från gruvområdet.
”Polisbrutalitet överallt”
Andrea Brock är forskare i nationalekonomi och politisk ekologi med fokus på repression mot klimat- och miljörörelsen. Förra veckan befann hon sig i närheten av Lützerath och gav då sin bild av skeendet för Dagens ETC.
– Det är polisbrutalitet överallt. Proteströrelsens sjukvårdspersonal talar om över 100 skadade aktivister. Av dem är det dussintals som har allvarliga skador.
– Polisen stormade en grupp aktivister och använde knytnävar, batonger, pepparspray, vattenkanoner, hundar och hästar. Det här är inget nytt; det har förekommit en hel del polisbrutalitet under de senaste tio åren vid liknande klimataktioner. Men jag tror aldrig att det har varit så här illa förut.
Det tyska journalistfacket DJU listar nu fjorton anklagelser mot polisen i ett pressmeddelande på sin webbplats. Bland annat ska journalisterna ha getts tillträde endast till särskilda platser, och polis och RWE:s säkerhetspersonal har enligt facket begått minst fem fysiska övergrepp mot journalister.
Dana Zimmerman, presstalesperson hos polismyndigheten i Nordrhein-Westfalen, skriver via mejl att de har haft tät kontakt med journalistfackets ordförande Jörg Reichel, samt erbjudit både hjälp och information. Av säkerhetsskäl har det varit nödvändigt att hålla journalister på avstånd, skriver hon. Hon berättar också att specialstyrkor var utplacerade i byggnaderna och att det av operativa och taktiska skäl inte var tillåtet att filma det arbetet.
Inväntar uppföljning
Några uppgifter om skadade aktivister kan hon inte bekräfta, utan inväntar en uppföljning som kommer att påbörjas när insatsen är avslutad. Däremot har polisen gått ut med att åtminstone 70 poliser har blivit skadade. Bland annat stukade flera poliser sina fötter när de fastnade i lera.
Ingripandena mot journalister har mött kritik från flera håll.
– Självklart kan ännu mer polisvåld ha förekommit i frånvaron av kameror. RWE utfärdade riktlinjer om ackreditering och om var journalisterna kunde vara. Det verkade som att de hade författat dessa i samarbete med polisen, säger Andrea Brock, och fortsätter:
– I vissa förbundsländer i Tyskland har man infört begränsningar i mötes- och demonstrationsfriheten och nya lagar som utökar polisens befogenheter. I Nordrhein-Westfalen är de specifikt formulerade för att komma åt protester mot kolbrytning.
Oscar Berglund är statsvetare vid Universitetet i Bristol och har forskat på klimataktivism och civil olydnad. Han tror att de bilder som sprids på protesterna i Lützerath i längden kan gynna klimatrörelsen.
– När folk blockerar gator så stör de vanliga människor. Här är det ett företag som hindras från att bryta kol, vilket har mer folkligt stöd. Det blir tydligt att det är det fossila kapitalet som polisen försvarar. Och kampen får förstås extra mycket publicitet när Greta Thunberg bärs iväg av polis.
Sponsras av fossilindustrin
Förutom det tyska exemplet nämner Oscar Berglund nya juridiska och polisiära åtgärder mot klimataktivister i England, Australien, Frankrike och USA.
– Sedan pandemin ser vi en global trend med hårdare lagar mot klimatrörelsen.
Men, säger han, det är inte nödvändigtvis polisen som efterfrågar dessa lagar.
– Det finns en koppling till det fossila kapitalet, men det sker mer öppet i USA än i Europa.
Oscar Berglund hänvisar till särskilda lagförslag som sponsras av fossilindustrin. I så kallade Political action committees, PAC, samlas pengar in för att stötta politiker och lagstiftning som gynnar sponsorerna.
I Storbritannien röstades The policing bill igenom 2022. Det är ett lagpaket som på flera punkter begränsar demonstrationsfriheten – något Dagens ETC nyligen berättat om.
– The Guardian har avslöjat att de underliggande principerna i lagpaketet ursprungligen formulerades i en rapport skriven av tankesmedjan Policy exchange, som har sponsrats av oljejätten Exxon Mobil, säger Oscar Berglund.
Även i Sverige finns det tendenser till ökad kriminalisering av klimataktivism. M och SD har länge skrikit efter hårdare tag mot klimataktivister och GP:s ledarskribent Karin Pihl använde nyligen begreppet ”terrorister” för att beskriva personer som deltar i klimataktioner.
Ragnhild Larsson är aktivist i Extinction rebellion och redaktör för Klimatpodden. Hon är inte förvånad över det höjda tonläget.
– Det är deprimerande. Men när klimatkrisen blir värre blir klimataktionerna radikalare, och om politikerna inte agerar så växer motsättningarna.
Ny lag öppnar för avlyssning
I en artikel på Aftonbladet skriver Silas Aliki, jurist på Folkets juristbyrå, om en ny lag som öppnar för möjligheten till avlyssning utan misstanke om brott. Det innebär att deltagare i aktivistgrupper som använder civil olydnad kan komma att avlyssnas preventivt. I samma artikel berättar hen om tolv personer som åtalades i oktober 2022 för att ha limmat fast sig på E4:an. Istället för ohörsamhet mot ordningsmakten, som har varit vanligt tidigare, dömdes de för det grövre brottet sabotage.
Fängelsedom för svensk
Än hårdare blev straffet för Pontus Bergendahl, talesperson för Klimatinitiativet och verksam inom Extinction rebellion. Han dömdes till två månaders fängelse. Detta efter att ha deltagit i en aktion för att stoppa ett flygplan. Under torsdagen inleddes verkställandet av fängelsedomen, som är den första för en klimataktivist i Sverige. I en artikel i Helsingborgs Dagblad citerar han ur domen: ”Att samhället godtagit vissa risker innebär att den enskilde måste finna sig i att denne själv och andra kan bli utsatt för samma risker.” Ragnhild Larsson kommenterar:
– Man ska alltså acceptera klimatkatastrofen enligt domstolen. Menar de att vi bara ska stå och se på?