George Monbiot var en av de första inom medievärlden som inte bara kräver ett förbud mot fossila bränslen, han kräver också att hans egen bransch – medierna – slutar acceptera fossila annonser.
Han kallar Dagens ETC:s beslut att tacka nej till fossil reklam för ”mycket viktigt”.
Varför är det viktigt att medier slopar fossila annonser?
– Fossil reklam normaliserar förstörelsen av våra livsnödvändiga ekosystem. Det ger fossilbränsleindustrin, bil- och flygbolag den samhälleliga legitimitet de behöver för att fortsätta som förut. På så vis tillåter medierna att fossilföretagens attack på biosfären fortsätter.
Är det realistiskt ur ett ekonomiskt perspektiv, att kräva av medier att de bannlyser fossila annonser?
– Jag anser att det vore orealistiskt att inte förbjuda fossila annonser. Så småningom kommer medieföretagen tvingas till förbud, till följd av samhällets påtryckningar. De som ignorerar signalerna kommer att finna sig själva i den föga avundsvärda positionen att betraktas som kollaboratörer till de som förstör vår beboeliga planet.
– För de medieföretag som vill tilltala en yngre publik kommer kostnaderna – i form av minskande trovärdighet, moralisk auktoritet och pengar – snart vida överstiga vinsten de gör på fossila annonser.
Vilken sorts annonser inkluderar du i begreppet ”fossila annonser”?
– Jag vill se medieföretagen sluta publicera annonser från olje-, gas- och kolföretag, samt bil- och flygindustrin.
Du skriver för The Guardian, en tidning som accepterar fossila annonser. Hur ser du på det?
– Diskussionerna i frågan fortsätter…
Hur ser du på chanserna att fler medieföretag, likt Dagens ETC, börjar tacka nej till fossil reklam?
– Jag anser att Dagens ETC:s beslut att tacka nej är mycket viktigt. Någon måste ta första steget. Det ökar trycket på andra medier att följa efter.
Hur kan klimat- och miljörörelsen bidra till ökat tryck på medierna i den här frågan?
– Den gröna rörelsen borde jobba för att fossil reklam inte längre ska anses legitimt, och påminna människor om att den fossila annonsverksamheten och att ta del av den gör oss medansvariga i övergreppen på planetens ekosystem.