Ingen vet säkert hur många lobbyister det finns i EU, men uppskattningar som gjorts tyder på att minst 30 000 personer arbetar med att påverka unionens beslutsfattande. Bara gasindustrin har minst 1 000 lobbyister som år 2016 spenderade över 100 miljoner euro för att försöka påverka EU-politikerna.
– Fossillobbyn är väldigt stor i EU och jobbar för att påverka besluten till sin förmån. Gasindustrin har 30 gånger fler lobbyister än miljörörelsen. De arbetar naturligtvis för att EU inte ska höja sina ambitioner när det gäller utsläppen, säger Max Andersson.
Motarbeta höjda ambitioner
I september läckte interna dokument från Business Europe, paraplyorganisationen för Europas arbetsgivarorganisationer där Svenskt Näringsliv ingår, som visar hur strategin ser ut inför klimattoppmötet COP24. De ska ”motarbeta varje höjning av EU:s klimatambitioner inför 2030”, skrev nyhetssajten Euractiv.
– När man gång på gång får höra att naturgas är miljövänligt är det inte konstigt att man börjar tro på det till slut. När näringslivet säger något, då lyssnar många politiker.
Max Andersson menar att mycket kan göras åt lobbyisternas inflytande och har själv lagt ett förslag om ökad transparens när det gäller vilka EU-politikerna träffar. Den 6 december ska parlamentet rösta om förslaget.
– Man ska kunna se vilka möten EU-politikerna har. Man kan även införa en karenstid för politiker så att de inte direkt kan gå över till fossilindustrin. Det förekommer sådana problem i bland annat Spanien och Polen.
Hur mycket kommer lobbyisterna påverka COP24?
– Ett av problemen med COP-systemet är att så mycket bygger på principen om konsensus. Om en industri har starka band till flera regeringar, som Saudiarabien eller Polen, så räcker det med att industriföreträdarna får länderna att vara motsträviga för att försena eller urvattna politiska beslut. Det skulle inte förvåna mig om det kommer pågå lobbyism från fossilindustrin på den här konferensen.
Som Dagens ETC skrivit om tidigare i veckan kommer ett av Polens ledande kolföretag vara med och sponsra COP24. Hur ser du på det?
– Att kolindustrin sponsrar klimatmötet är lika orimligt som att tobaksindustrin skulle sponsra en anti-rökkonferens. Den polska kolindustrin bör inte få chansen att skönmåla sin verksamhet. Jag har fått EU-parlamentet att kräva ett regelverk för fossillobbyisterna på FN:s klimatförhandlingar. Att COP24 nu har kolindustrin som en framträdande sponsor visar att det behövs.