Varningsklocka vid 35 grader
Deras senaste tv-spelskonsol Nintendo Switch är den snabbast säljande i historien och den femte mest sålda konsolen någonsin med över 108 miljoner sålda enheter världen runt. Med sin bärbara skärm och portabla storlek är tanken att du ska kunna ta med dig switchen och spela överallt.
Men nu har den stött på ett oväntat hinder: klimatkaoset och stigande temperaturer.
”Om du spelar en Nintendo Switch i ett område med hög temperatur kan temperaturen på konsolen stiga. Använd konsolen i områden mellan 5 ~ 35°C (41 ~ 95°F). Dessutom kan blockering av luftintag och avgasventiler göra att konsolen värms upp. Se till att det finns god ventilation runt dessa ventiler.”
Så löd förra veckans officiella varning från Nintendo via företagets japanska Twitterkonto. Helt enkelt: använd inte din Nintendo Switch om det är varmare än 35 grader.
Om konsolen blir för varm stänger den nämligen av sig för att förhindra att komponenter saktas ner, börjar glappa eller helt enkelt smälter. I praktiken innebär varningen ett rekommenderat spelstopp för varma sommarsituationer som på stranden, i en varm bil eller i ett oventilerat rum. Enheten ska inte heller ställas i direkt solljus eller övertäckas så länge den används.
Till saken hör att Japan inte är förskonat från rekordböljan som just nu sköljer över världen, som smälter vägar och får fåglar att falla ner från himlen. Huvudstaden Tokyo har i flera veckor uppmätt temperaturer på över 35 grader. Rekordvärmen påverkar allt; människor, djur, företag och så klart även alla prylar.
El som tre kylskåp
Tv-spel må vara ett sätt att fly eller åtminstone lämna verkligheten ett tag. Men faktum kvarstår: klimatförändringarna innebär extremväder med temperaturtoppar och torka i allt fler delar av världen. Och teknikanvändandet behöver el, för både kraft och kylning.
Enligt en uppskattning av teknik- och energiexperterna Nathaniel och Evan Mills använder en vanlig gaming-pc lika mycket el på ett år som tre kylskåp. De konstaterar också att det är ovanligt med ordentlig konsumentinformation om el och energianvändning inom hela produktsegmentet. Det är svårt för konsumenter att veta hur de kan göra ett mer klimatsmart val eller byta ut komponenter så att energianvändningen minskar.
Värmen ställer också till problem för prylarnas livslängd. Överhettning är ett av de vanligaste hårdvarufelen som gör att komponenter behöver bytas ut i datorer och telefoner. Och för höga temperaturer eller trasiga kylsystem kan i värsta fall smälta viktiga ledningar och batterier.
Vill förbättra sig
Enligt Roz Wyatt-Millington, forskare och föreläsare i elektronik och elektroteknik på Leeds Beckett-universitetet, är den mesta hushållselektroniken anpassad för att som mest klara av runt 35 plusgrader.
När enheter blir varmare än så brukar de försöka stänga av eller kyla ner sig själva, bland annat genom att dra ner på kraft och tillgängligt arbetsminne. Det kan innebära att din telefon blir långsammare ju varmare det är ute. Till brittiska Radio 1 säger Wyatt-Millington att värmen också påverkar användarmönster; många höjer ljusstyrkan när det är ljust ute – något som kan göra enheten ännu varmare.
Nintendo säger att man vill värna en hälsosam planet för att kunna ge framtida generationer leenden. Företaget skriver också att deras klimatambitioner delvis handlar om att anpassa sig till samhällets höga förväntningar på klimatsmart omställning.
I Europa har Nintendo tillsammans med Microsoft och Sony frivilligt skrivit under klimatavtalet ”Effektivt spelande” som reglerar branschens klimatåtgärder. Konsoler ska stängas av automatiskt efter en viss tid, inte förbruka mer ström än nödvändigt, vara lätta att reparera och återvinna och packas med hållbara material.