Kvinnan bakom framgången är Retunas centrumledare Anna Bergström. Härom veckan utsågs hon till Näringslivets mäktigaste samhällsförändrare av Veckans Affärer.
– Vi får massor med förfrågningar, framförallt om visningar och studiebesök. Och jag vill helst säga ja till precis allt. Det gör det lite svårt att räcka till ibland. Men positiv uppmärksamhet ger också ny energi. Min mission är att sprida all kunskap vi har till så många som möjligt. Vi måste ju rädda världen, säger hon.
”Till och med luktar gott”
Från Retunas lunchrestaurang har vi god överblick över det stora entrétorget en trappa ner där ett återvunnet konstverk välkomnar besökarna. Det utgörs av en björk vars lampförsedda lövverk belyser en rund soffa, skapad av armstöd från gamla fåtöljer.
På torget huserar också två pop-up-butiker med miljövänligt tillverkade prylar. Till höger från entrén sett ligger Stadsmissionens second-handbutik vars skyltning suger in besökare i butiken.
Trots att det mesta som säljs på Retuna återbruksgalleria är både gammalt och använt uteblir loppiskänslan.
– Det till och med luktar gott här, och det är det som är grejen. Gallerian ska upplevas som vilket lyxigt shoppingcenter som helst, som Mall of Scandinavia, fast bättre. Det handlar om presentationen, installationen, människorna och mottagandet. Att kunderna attraheras av miljön är helt avgörande. Det har vi lyckats bra med, och ännu bättre ska det bli, säger Anna Bergström.
Elva självförsörjande butiker
När hon fick tjänsten som centrumledare i januari 2015 utgjordes Retuna av en intressegrupp och ett 5 000 kvadratmeter stort skal. Idag rymmer gallerian elva inhyrda och självförsörjande butiker. De säljer kläder, husgeråd, möbler, växter, leksaker, trädgårdsredskap, elektronik, cyklar och mycket mer. Allt är återbrukat, återanvänt, ekologiskt eller hållbart producerat.
I en av lokalerna driver Eskilstuna folkhögskola sin ettåriga utbildning Recycle design – återbruk. Utbildningen är förlagd här för att eleverna ska ha fördelen av att befinna sig mitt i materialflödet med branschkollegor som nära grannar.
På Retuna finns också generöst med utrymmen för utbildning om cirkulär ekonomi och hållbart leverne.
Strategiskt placerad
Gallerian är strategiskt placerad i direkt anslutning till en mer eller mindre traditonell återvinningcentral. Skillnaden är att här finns en särskild depå där privatpersoner lämnar in allehanda brukbara prylar som de tröttnat på. Depåpersonalen sorterar och fördelar grejerna mellan gallerians butiker som i sin tur snyggar till, renoverar eller redesignar dem. De prylar som inte går att använda hamnar liksom övriga sopor i containrar för annan slags återvinning.
– Det är så häftigt att vara delaktig i det här kretsloppet. Vissa prylar går igenom systemet flera gånger vartefter folk tröttnar på dem. Inget går till spillo och alla inblandade har en viktig del i att konceptet fungerar. Om du frågar mig så är det här världens coolaste köpcenter. Framtiden på riktigt, säger Anna Bergström.
Anna Bergström växte upp på landet utanför Nyköping och fick lära sig att tänka hållbart redan som liten.
– Jag var inte överdrivet engagerad, så visst köpte jag nya saker som alla andra, men jag var ingen miljöslösare. Man kan väl säga att jag var aktsam, och gjorde så gott jag kunde. I tonåren sydde jag och byggde om grejer, men det trodde jag att alla andra också gjorde då. Det var först senare jag förstod att mina föräldrar uppfostrat mig lite annorlunda än andra.
Innan Anna Bergström kom till Retuna arbetade hon som centrumledare på en traditionell galleria i Nyköping. Hon trivdes, men väntade samtidigt på ett tillfälle att få göra något meningsfullt för jordklotet. Jobberbjudandet från Eskilstuna var alltså välkommet. Hon har fyra ungdomar hemma, alla påverkade av kommersiella budskap i media.
– Samhället måste förändras. Alla måste bidra och jag vill vara en god förebild för mina barn. Det är jag nu.
Till skillnad från de flesta andra köpcentrum har Retuna ingen ledningsgrupp. Här är det centrumledaren som håller i alla trådar själv.
– Visst, jag har en hel del att göra, och ännu mer att tänka på. Å andra sidan behöver jag sällan kompromissa om saker. Det fungerar bra och jag älskar mitt jobb, säger Anna Bergström.
Gäller att förändra attityder
Att Eskilstuna skulle bli först i världen med att lansera en fungerande återbruksgalleria är hon förstås stolt över. Men också förvånad.
– Jag tänker på det ofta, att det är obegripligt att en sådan här verksamhet inte ploppat upp någonstans i världen mycket tidigare. Lite pinsamt till och med. Konceptet är ju självklart, och väldigt enkelt. Den stora utmaningen är att göra begagnatshopping mainstream. Gapet mellan att tycka att vi har ett bra koncept till att vilja handla begagnat är stort, och att förändra människors attityder är tidskrävande. Men nu är vi på god väg.
Sålt för 30 miljoner
Angående näringslivsutmärkelsen ser hon den som ett erkännande att ta på största allvar.
– Jag känner mig hedrad, och det känns otroligt roligt att den kommersiella biten uppmärksammas. Men det känns också lite lite pirrigt. En sådan här utmärkelse kommer ju med ansvar. Retuna befinner sig fortfarande i ett relativt litet sammanhang. Nu gäller det att bevisa att konceptet håller i ett större, säger hon.
Retuna omsatte 11,7 miljoner kronor 2018. Sedan starten 2015 har de inhyrda företagen gemensamt sålt för omkring 30 miljoner kronor.
– Till saken hör att vi fått allt till skänks från våra fantastiska kunder, säger Anna Bergström.