Sedan mars 2011 har alla Tepcos kärnkraftanläggningar varit avstängda. Flera brister har kommit till ytan angående hur företaget skötte säkerheten vid kärnkraftverket i Fukushima och man har en bred opposition mot sig. I Niigata, där Kashiwazaki-Kariwa ligger, är 76 procent av invånarna mot ett starta upp kärnkraftverket igen. Trots det beviljade Japans kärnkraftsmyndighet Tepcos ansökan om att starta upp reaktor 6 och 7 igen. Beslutet har fått Greenpeace att gå i taket.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Försöket att åter starta upp Kashiwazaki-Kariwa är ett sista försök att försöka rädda sin kärnkraftverksamhet. Både politisk och allmän opposition kvarstår och det innebär att de inte kommer kunna starta om dessa reaktorer inom de närmaste åren. Tepco borde lägga ner sina meningslösa försök att starta om seismiskt sårbara reaktorer och istället fokusera på att hantera den pågående kärnkraften på Fukushima Daiichi, säger Hisayo Takada, energiprojektledare för Greenpeace Japan.
3 000 skador sedan tidigare
Just risken för jordbävning är Greenpeaces huvudargument för att låta bli att starta upp Kashiwazaki-Kariwa.
– Anläggningen ligger på en berggrund som är mycket instabil. År 2007 inträffade en jordbävning som stängde ner samtliga reaktorer och sedan dess har man upptäckt över 3 000 olika skador på kärnkraftverket. När kärnkraftsmyndigheten har fattat sitt beslut har de baserat det på seismiska beräkningar som kraftigt underskattar risken för jordbävningar. Både Tepco och kärnkraftmyndigheten ignorerar riskerna, säger Shaun Burnie.
Kan vara avgörande
Kashiwazaki-Kariwa är Tepcos flaggskepp och bolaget har satsat enorma summor för att kunna starta upp anläggningen igen.
De senaste siffrorna talar för att företaget har spenderat 650 miljarder yen (motsvarande knappt 48 miljarder kronor) för att bygga nödgeneratorer och ”tsunamimurar” som ska stoppa vågor från havet. Tepco menar nu att de måste starta upp Kashiwazaki-Kariwa för att kunna täcka upp för kostnaderna som man har vid Fukushima men Greenpeace menar att inte ens det skulle räcka.
– Tepcos framtid står på spel om de inte får starta upp Kashiwazaki-Kariwa 6 och 7, men att de skulle kunna finansiera saneringsarbetet vid Fukushima genom att starta upp dessa generatorer är en glädjekalkyl och det vet de om. Genom Kashiwazaki-Kariwa skulle de kunna producera el för ungefär 500 miljarder yen, men deras skuld för Fukushima är uppe i 16 000 miljarder yen. Det är inte realistiskt att tro att de någonsin kommer kunna betala den skulden, säger Shaun Burnie.
Vad händer då?
– En tankesmedja uppskattade nyligen den totala kostnaden för Fukushima-katastrofen till mellan 50 000 och 70 000 miljarder yen (3 600-5 400 miljarder svenska kronor). Det mest troliga är att regeringen kommer ta dessa pengar från skattebetalare och andra energiföretag.
Hur kommer ni fortsätta kämpa mot beslutet att öppna reaktorerna?
– Vi kommer fortsätta granska katastrofen vid Fukushima och kartlägga konsekvenserna och vi kommer fortsätta arbeta med de som bor i området för Kashiwazaki-Kariwa och hjälpa dem juridiskt.