Hög ekonomisk tillväxt förutsätter hög konsumtion. Ett sätt att hålla konsumtionen uppe är att begränsa produkters livslängd. Inte minst på elektronikområdet är så kallat planerat åldrande en medveten affärsstrategi. Dessutom har många tillverkare i praktiken monopol på lagning av de egna produkterna och lämnar varken ut reservdelar eller manualer till hjälp för kunder eller andra verkstäder. Under tiden växer högarna av elskrot.
Men det gör också insikten om att situationen är ohållbar ur miljö-, klimat och konsumentperspektiv.
Steg i rätt riktning
Inom ramen för EU:s handlingsplan för cirkulär ekonomi, som antogs 2015, rör sig unionen så sakteliga mot lagstiftning som ska sätta stopp för planerat åldrande och tvinga producenter att ta hänsyn till reparationsmöjligheter när de utformar sina produkter.
Frankrike har gått i bräschen och redan infört lagstiftning mot planerat åldrande. Sedan i januari måste tillverkare av vissa elektroniska produkter, som mobiltelefoner och laptops, dessutom upplysa kunderna om möjligheterna att reparera produkterna. Det gör de genom att rangordna reparerbarheten enligt ett särskilt index, baserat på kriterier om exempelvis demonterbarhet och hur tillgängliga reservdelar och nödvändiga manualer är.
– Frankrikes reparations-index är ett stort steg i rätt riktning, säger Ugo Vallauri, medgrundare till organisationen Restart project som också är en del av European Right to Repair Campaign.
Självranking-system
Det betyder inte att det franska kravet är perfekt. Ugo Vallauri ser två stora brister.
– Först och främst är det tillverkarna själva som rangordnar sina produkter, och det är upp till frivilligorganisationer att kontrollera om rankingen stämmer. Dessutom saknas medel som stöder organisationerna i uppgiften, säger han.
En annan svaghet är att kunden bara får se en sammanlagd poäng i butiken. De detaljerade siffrorna är endast tillgängliga på begäran.
– Det gör att särskilda svagheter, som att reservdelar är svåra att få tag på, inte märks om tillverkaren har höga poäng på andra områden som demontering, säger Ugo Vallauri.
– Men på det stora hela är det en bra start. Kravet har precis börjat gälla, och kan mycket väl förbättras med tiden.
Ugo Vallauri tror att det franska kravet kommer att ge effekt även i övriga Europa.
– Låga reparationspoäng kommer att uppmärksammas när produkter recenseras i medierna och kundernas förväntningar kommer att öka.
Sedan EU-parlamentet i december röstade igenom ett förslag om ”rätten att reparera” ligger bollen nu hos EU-kommissionen.
– Kommissionen har ett starkt mandat för lagstiftning mot planerat åldrande och ett lovande intresse även för obligatorisk märkning. Vi förväntar oss till att börja med att reparerbarhet för surfplattor och mobiltelefoner kommer att regleras inom en snar framtid, säger UgoVallauri.