Den franska regeringen har beviljat ett lånepaket till Air France för att bolaget ska överleva coronakrisen. Paketet ger bolaget drygt 40 miljarder i banklån garanterade av staten och omkring 30 miljarder i direkta statliga lån.
– Räddningspaketet är väldigt generöst, med tanke på hur stora utsläpp flygbranschen orsakar och hur relativt lite branschen bidragit till de offentliga finanserna, säger Andrew Murphy på miljöorganisationen Transport and Environment, till Dagens ETC.
Den franske ekonomi- och inrikesministern Bruno Le Maire har dock understrukit att paketet inte är ovillkorat.
I gengäld vill den franska regeringen bland annat förbjuda bolaget att konkurrera med inrikeståget på rutter där tåg erbjuder en restid på två timmar och 30 minuter eller mindre. Det innebär att Air France inte längre kan sälja biljetter för inrikesresor på flyg mellan Paris och Bordeaux, Lyon, Nantes eller Rennes.
Inrikesresorna utgör i dag en tiondel av bolagets flighter, eller omkring 450 avgångar per dag.
Realistiskt men otillräckligt
Men den franska regeringen vill också att Air France håller fast vid sitt tidigare mål om att minska koldioxidutsläppen per passagerarkilometer på samtliga flighter med 50 procent till 2030, jämfört med 2005. Därtill lovar Air France att utsläppen från inrikesflyget ska minska med hälften till 2024 och att nå målet om minst 2 procent av förnybart flygbränsle senast år 2025.
Är 50 procents utsläppsminskning per passagerar-km på samtliga flighter ett realistiskt mål?
– Minskningen är absolut realistisk med tanke på att Air France redan hade meddelat detta mål före krisen. Effektivitetsförbättringar är viktiga, men de upphävs ofta genom en ökning av det totala passagerarantalet. Vi behöver istället faktiska utsläppsminskningar för att uppfylla Parisavtalet, säger Murphy.
Kritiserad frivillighet
Flera miljö- och klimatorganisationer har kritiserat överenskommelsen för att bygga på frivillighet från Air France sida.
– Kraven är inte bindande. Vi skulle starkt rekommendera den franska regeringen att lagstifta så att de blir det, säger Andrew Murphy.