Det kravet framförde Frankrikes utrikesminister Jean-Baptiste Lemoyne inför det franska parlamentet förra veckan.
Huruvida det blir verklighet inom EU är ännu oklart. Utspelet är än så länge enkom franskt, även om EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström direkt efter det franska beskedet twittrade positivt och höll med om att en referens till Parisavtalet är nödvändigt i alla handelsavtal.
Stöd inifrån EU
En dag efter Cecilia Malmströms tweet ska en icke namngiven talesperson för EU-kommissionen enligt Climate Change News ha utvecklat hennes resonemang, bland annat med hänvisning till det avtal som EU nyligen slöt med Japan, där både ratificering och implementering av Parisavtalet är ett uttryckligt krav.
– Det här är en prioritet för EU och det skulle vara svårt att tänka sig att slutföra ett viktigt handelsavtal utan en ambitiös skrivelse om handel och kopplingen till hållbar utveckling.
”Rimliga krav”
Vänsterpartiets Jens Holm, som länge varit kritisk till internationella handelsavtal, verkar optimistisk inför möjligheten att det franska utspelet faktiskt ros i hamn.
– Ja, jag skulle inte hålla det för omöjligt. Vad jag vet har det inte lagts fram som ett skarpt förslag till EU-nämnden, men jag tycker det är bra. Handelsavtal ska användas för mer än att bara köpa och sälja prylar. Det borde också användas för att främja miljöpolitik. Om vi ställer krav på mänskliga rättigheter i avtal är det också rimligt att vi ställer anständighetskrav på dem vi handlar med, säger han.
Vad tror du konsekvenserna blir för relationen mellan EU och USA, som ju i princip är det enda land som inte är intresserat av att ingå i avtalet?
– Konsekvensen borde rimligen bli att återupptagna förhandlingar om TTIP är uteslutet. Jag är kritisk till TTIP av många skäl och det här är ett av dem, att USA genom Donald Trump vägrar ta ansvar för sina utsläpp av växthusgaser. Och när man inte gör det, då äventyrar man livsvillkoren och existensmöjligheterna för andra människor på planeten, säger han.
Ett sätta att skärpa avtalet
Trots att EU nu internationellt verkar vara på väg att ta tuffare ställning mot länder som inte arbetar för klimatet i enlighet med Parisavtalet har också kritik framförts mot det. I korthet handlar det om att klimatavtalet är fullt av goda ambitioner men få bindande löften om utsläppsminskningar.
Detta håller också Jens Holm med om, men tror samtidigt att just internationell handel är ett sätt att skärpa Parisavtalet.
– Ja, det är tyvärr ett tunt avtal, men vi får göra det bästa av det vi har. Internationell klimatpolitik kan bli kraftfull om det kopplas till krav på internationell handel, om vi i EU säger att "vi tänker inte sluta handelsavtal med länder som inte tar ansvar för sina utsläpp av växthusgaser”.