– Vi vandrar för att visa att många ställer sig bakom vårt budskap, säger Marjan Minnesma, Urgendas karismatiska grundare, som valts till Nederländernas mest inflytelserika person i hållbarhetsfrågor tre år i rad.
– Det är långt mer bråttom än vad politikerna förstår. Vi har 15 år på oss att lämna fossila bränslen därhän och övergå till en ekonomi som är baserad på sol, vind och vatten.
När Dagens ETC slår henne följe har marschen nått Bryssels utkanter. Vägen går längs med skogsbryn och rapsfält, kohagar där belgiska blå går och betar, förbi den lilla byn Grimbergens öl- och ostkloster. När tåget passerar ett kryddfält hälsar marockanska gästarbetare på de förbigående och skänker dem nyskördade korianderbuketter.
Vädret är mycket vackert.
– Det är klimatförändringarna, säger Marjan Minnesma. – Varmaste november i mannaminne.
Under sensommaren överklagade den nederländska regeringen domslutet som gav Urgenda rätt till en högre instans. Jättetråkigt, kommenterar socialliberala riksdagsledamoten Stientje van Veldhoven som också är med på färden.
– Hade vi varit i regeringsställning skulle det aldrig ha hänt. Domen är historisk, så jag förstår att det finns frågor kring vilka rättigheter en person kan ha från en överenskommelse mellan länder som i sig inte är bindande. Men det hade man kunnat lösa i Högsta domstolen i stället för att gå via mellaninstanser, säger hon.
Inte desto mindre kommer regeringen att följa domen och dra igång arbetet med att minska landets utsläpp med 25 procent till 2020. Urgenda kräver dock att tempot skruvas upp ytterligare: hela landet måste vara fossilfritt till 2030.
– Vi cyklar så mycket i Nederländerna att vi fått för oss att vi är bra och miljövänliga. I själva verket ligger vi efter, säger Marjan Minnesma.
Hamnar i bottenligan
I en nyligen publicerad rapport från EU-kommissionen hamnar Nederländerna i den europeiska bottenligan när det gäller användningen av förnyelsebar energi. Mindre än fem procent kommer från rena energikällor, vilket är nästan tio procent mindre än landets eget mål. Bara Luxembourg och Malta är sämre. (Sverige leder ligan, med sina 52 procent.)
Samtidigt anser Marjan Minnesma att det inte råder brist på tekniska lösningar för hur Nederländerna ska bli fossilfritt: landet kryllar av gröna entreprenörer. Det är politikerna som hindrar omställningen. Särskilt högerpolitikerna försummar klimatarbetet.
– De är rädda för att tappa väljare till partier på ytterhögerkanten. I Nederländerna har klimatkampen en vänsterprägel på sig som vi försöker bryta. Konsekvenserna av ett varmare klimat kommer ju drabba alla, oavsett politisk färg, säger Marjan Minnesma.
Urgendas medarbetare tycker sig ändå se att tonen i klimatpolitiken förskjutits mer mot mitten under det senaste året.
– Tidigare avfärdade många på högerkanten oss, säger medarbetaren Dennis van Berkel. Men efter våra framgångar är tonen helt annorlunda.
– Se dig omkring, säger Marjan Minnesma och pekar på sina följare. Här finns knappt några eko-aktivister.
Tåget består i stället av små- och storföretagare, vetenskapsmän, byråkrater, politiker och väderpresentatörer, några som beskriver sig som ”vanligt folk”; en uppfinnare som delar ut bitar av en liten sten och säger att den kan komma att rädda klimatet; en bankir i quiltad täckjacka som njutningsfullt hasar fötterna genom fallna lövhögar.
Vissa vandrar med i en dag, andra en vecka eller hela sträckan. När tåget gick genom Nederländerna var en astronaut, två idolvinnare, en DJ och några skådespelare också med.
– Jag ser hur människor av olika bakgrund träffas och börjar prata med varandra. De kommer på nya idéer och bildar koalitioner. Sen skiljs de åt och pratar med någon annan, säger Marjan Minnesma.
Samlas till samtal
Varje kväll samlas dessutom deltagarna till samtal med invånare i olika städer på vägen. Under veckan har flera deltagare utlyst nya produkter som ska underlätta energiomställningen. Ett energibolag har tagit fram tjänster som är skräddarsydda för småskalig energiproduktion. En solcellstillverkare vill hyra ut solceller till landets alla skolor och kyrkor till en avgift som är lägre än vad dessa sparar på elräkningen med en sådan energiomställning. Nu hoppas Marjan Minnesma på att politikerna gör sitt för att lösningarna kan implementeras.
– Staten måste dra sitt strå till stacken, inte nödvändigtvis genom pengar och subsidier, men genom att stifta lagar så att det blir dyrt att förorena.
Om så sker går vi en ljus framtid till mötes.
– Jag hoppas på en värld där vi har övergått till en cirkulär ekonomi. Alla material återanvänds i stället för att hamna i soporna. Det finns fler jobb, vissa inom helt nya yrken såsom takträdgårdsmästare till exempel. Demokratin har även den revolutionerats. En stor del av beslutsprocesserna har återigen hamnat på lokal och regional nivå. Byar och småstäder röstar om ifall deras energiförbrukning ska komma från vindkraftverk eller solceller. I stället för att pengarna hamnar i fickorna på direktörerna för stora energibolag så stannar de i trakten, som därmed får råd att satsa på olika projekt. Framtiden är renare, roligare och bättre, siar Marjan Minnesma.