Trycket på FN att porta fossillobbyn från de årliga Cop-mötena ökar. En ny rapport sätter ljuset på fossilindustrins massiva påverkan på klimatsamarbetet.
– Fossilbolagen har deltagit vid 7 200 FN-ledda klimatsamtal de senaste tjugo åren. Och då räknar vi bara de som öppet redovisat sina kopplingar, säger Patricia Bohland på nätverket Kick big polluters out.
Den 30 november inleds årets klimattoppmöte Cop28 i Dubai. Ordförande är Sultan Ahmed al-Jaber som till vardags är vd för världens fjärde största oljebolag Abu Dhabi national oil company. Det har väckt protester både från politiker och civilsamhället. Även fossilbolagens utbredda närvaro och inflytande på klimattoppmötena genom åren har kritiserats och så sent som i somras beslutade arrangören UNFCCC-sekretariatet till sist att kräva att delegater öppet redovisar sina kopplingar till fossilindustrin.
– Det är en viktig seger, på så sätt att den borde ha vunnits redan för 30 år sen. Men det är bara ett första steg mot att säkra klimatsamtalens integritet, säger Patricia Bohland på kampanjnätverket Kick big polluters out (KBPO). Nätverket har tillsammans med den stora internationella organisationen Corporate accountability gjort en genomlysning av fossilindustrins inflytande på Cop-mötena de senaste tjugo åren.
”Toppen av isberget”
Analysen visar att representanter för världens ledande fossilbolag har beviljats tillträde till FN-ledda klimatsamtal fler än 7 200 gånger sedan 2003.
– Och det är sannolikt bara toppen av isberget. Vår undersökning visar bara de delegater som aktivt och frivilligt redovisat sina kopplingar till fossilintressen. Vanligen deltar fossillobbyn inkognito, så det verkliga antalet är troligen betydligt högre, säger Patricia Bohland.
Från och med i år ska det alltså bli svårare för fossillobbyn att verka utan att synas på Cop-möten. Det betyder inte nödvändigtvis att det fossila inflytandet minskar.
– UNFCCC har inte förbjudit fossilbolagen från att medverka, långt därifrån. Fossillobbyn har en hedersplats vid Cop-mötena. Men att världen kan se exakt vilka som sitter vid bordet är ett första steg mot att försäkra att de som deltar har världens bästa för ögonen.
För att garantera konferensernas oberoende krävs dock en betydligt starkare policy mot intressekonflikter.
KBPO kräver bland annat att fossilbolagen ges noll inflytande över de regler som ska styra klimatarbetet, och inga möjligheter att finansiera klimatkonferenserna.
Hur kommer det sig att fossillobbyn överhuvudtaget välkomnats till Cop under alla år?
– Enkelt uttryckt, det är för att fossilindustrin sett till att vara med och utforma och manipulera Cop-mötena sedan dag ett. Det har de kunnat göra för att ingen tidigare krävt att processen skyddas. Så länge de stora förorenarna tillåts delta, kommer klimattoppmötena att gynna dem snarare än mänskligheten och planeten.
”Lömsk sjukdom”
Att årets möte hålls i en oljenation under ledning av en vd för en global oljejätte kan göra fossilbranschens inflytande mer uppenbart för allmänheten, tror Patricia Bohland. Men hon har full förståelse för de som är kritiska till upplägget.
– Ja, men problemet är större än enskilda Cop-möten. När Cop arrangeras i USA är värdlandet en av historiens största utsläppare och en av de nationer som satsar mest på ny fossil utvinning. Hålls mötet i Polen så förhandlas klimatåtgärderna i världens ledande kolnation. Och förra året finansierade Coca Cola – världens ledande plastförorenare – bokstavligen klimatsamtalen.
Om vi verkligen vill ta itu med problemet måste vi gå till källan, anser Patricia Bohland.
– Kontexten för årets Cop är ett symptom på en mycket större och mer lömsk sjukdom som handlar om privata företags inflytande över nationella och internationella beslutsprocesser, säger hon.