Fossilenergibolagen EDF och Engie, som står för nästan hälften av de totala koldioxidutsläppen i Frankrike, Air France som kämpar mot utsläppsminskningar inom flyget och biltillverkaren Renault-Nissan är några av de företag som sponsrar årets klimatmöte i Paris, COP 21. Ända sedan sponsorerna blev kända i maj har hundratals organisationer protesterat mot att förorenande företag släpps in på mötet . Pierre-Henri Guignard, organisatör av mötet, har som svar på kritiken förklarat att ett av huvudmålen med partnerskapen är att ”säkerställa en hög miljöstandard på själva konferensen”.
Enligt Pierre-Henri Guignard ska företagen bland annat ordna med gröna transporter och bidra till att ”optimera byggnadernas energiförbrukning”.
– Självklart borde förorenarna hållas utanför klimatmötet. De påverkar förhandlingarna, annars skulle de inte vara där, säger Em Petersson på Greenpeace Sverige.
En färsk rapport från Union of Concerned Scientists visar hur stora fossilbränsleföretag i årtionden finansierat omfattande desinformationskampanjer i syfte att så tvivel kring klimatfrågan.
– Fossilföretagen opererar mot en lösning på klimatkrisen på alla nivåer, hela tiden. De ges för stort inflytande i alla sammanhang, säger Em Petersson.
Får företräde till delegaterna
Den franska regeringen siktar på 20 procents privat finansiering av årets klimatmöte. Det är mer än under COP 19 i Warszava 2013. Då lämnade en rad organisationer, fackförbund och medborgarrörelser förhandlingarna i protest mot att industrin tog över samtalen. Företagen inte bara sponsrade mötet i Warszava, de gavs också företräde till personliga möten med delegaterna, säger Jesse Bragg på organisationen Corporate Accountability International.
– Stora förorenare som fossilbränsleindustrin har lyckats institutionalisera sitt inflytande i klimatprocessen. Att tillåta dem sponsra klimatmöten ger dem inte bara möjlighet till greenwash av sin image, det ger dem också särskild tillgång till delegaterna. Det ökar deras otillbörliga inflytande över processen. Arrangemanget kan jämföras med med att låta mordbrännare ansluta sig till brandkåren. Det är inte rimligt och strider mot institutionens uppdrag, säger Jesse Bragg.
”Fortsätter vara största hindret”
Corporate Accountability International har, i samarbete med en lång rad miljö- och medborgarorganisationer, lanserat ett upprop där de uppmanar världens ledare att sparka ut fossilbränsleindustrin från klimatpolitiken. Närmare 300 000 namnunderskrifter har hittills kommit in. En liknande kampanj har startats av organisationen Sum of us med en uppmaning till FN att inte släppa in förorenarna på klimattoppmötet.
– Det är dags att politikerna börjar lyssna på folket och inte på förorenarna. Fossilbränsleindustrin fortsätter att vara det största hindret mot en lösning av klimatkrisen. Det enda stället för dem under klimatmötet är utanför förhandlingarna, säger Jamie Henn på organisationen 350.org.
Företagen som sponsrar COP21 i Paris
Ett 40-tal företag är hittills registrerade som sponsorer för COP 21. Flera har stora intressen inom fossilbränsleindustrin:
Suez Environment
Ökända för sina försök att privatisera tillgångar som vatten och ägs av energibolaget Engie som har verksamheter inom oljefracking i olika delar av världen.
Engie och EDF
Två energibolag som tillsammans står för nästan hälften av de totala koldioxidutsläppen i Frankrike.
BNP Paribas
Den franska bank som givit mest stöd till kolindustrin de senaste tio åren, enligt Corporate Europe Observatory.
Air France
Flygbolag som aktivt motarbetar utsläpps minskningar inom flyget.
Renault-Nissan
Biltillverkare.
Läs också: Johan Ehrenberg: Släng ut klimatbovarna ur förhandlingsrummet