Världens produktion och förbränning av kol, olja och fossilgas subventionerades förra året med 52 tusen miljarder kronor. Inte ett enda land prissatte sina fossila bränslen på ett sätt som återspeglar deras fulla leverans och miljökostnader. Det visar en ny analys från Internationella valutafonden, IMF.
Direkta subventioner som sänker bränslepriserna stod för 8 procent av totalsumman, och skattelättnader för 6 procent. Men de huvudsakliga faktorerna var att förorenarna slipper kostnaderna för dödsfall och hälsoproblem till följd av luftföroreningar (42 procent) och värmeböljor och andra effekter av global uppvärmning (29 procent).
– Det är fullkomligt sanslösa siffror som visar hur den fossila industrin hålls levande med konstgjord andning. Alternativen finns redan, det handlar bara om att sluta slänga pengar på gårdagens smutsiga teknik, säger Pär Holmgren (MP).
Gynnar rika hushåll
Enligt IMF:s analytiker skulle priser som speglar de fossila bränslenas verkliga kostnader leda till en minskning av de globala koldioxidutsläppen med minst en tredjedel. Dessutom skulle närmare en miljon dödsfall undvikas årligen, samtidigt som regeringar skulle spara biljontals dollar, skriver den brittiska tidningen The Guardian.
– Vissa länder vill inte höja energipriserna eftersom de tror att det kommer att drabba de fattiga. Men att hålla fossilbränslepriserna nere är ett väldigt ineffektivt sätt att hjälpa de fattiga, eftersom rikare hushåll får de flesta fördelarna. Det vore bättre lägga resurser på att hjälpa utsatta människor direkt, säger rapportens huvudförfattare Ian Parry, till The Guardian.
”Slut på gratisluncherna”
Att komma överens om koldioxidmarknader som möjliggör korrekt prissättning av fossila bränslen är ett av målen för det stundande klimattoppmötet COP26 i Glasgow.
– Som värd för mötet kan den brittiska regeringen spela en viktig ledarroll genom att stoppa alla fossilbränslesubventioner och alla nya licensieringsrundor i Nordsjön, säger Mike Coffin, analytiker på tankesmedjan Carbon Tracker.
EU-parlamentarikern Pär Holmgren uppmanar världens ledare under COP26 att enas om ett slutdatum för den fossila eran.
– Det måste bli ett slut på gratisluncherna. De fossila subventionerna borde istället användas till den gröna omställningen, säger han.