Energi 3 400 människor riskerar att förlora sina hem på grund av Vattenfalls brunkolsbrytning i Tyskland. Miljöorganisationen Greenpeace riktar nu hård kritik mot bolagets agerande.
– Antingen har regeringen inte varit tydlig eller så struntar Vattenfall i vad regeringen säger. Någonstans finns det ett problem, säger Em Petersson på Greenpeace.
Socialdemokraterna och Miljöpartiet gick ut tidigt efter valsegern och meddelade att det nu fick vara slut med brunkolsverksamheten för Vattenfall. Men trots det kunde Svenska Dagbladet i veckan avslöja att det statliga bolaget undersöker möjligheten att starta nya gruvor i östra Tyskland. Det har fått Greenpeace att se rött.
– Vi tycker inte att regeringen gör vad de kan för att säkerställa att de beslut de tagit efterföljs. De säger att de ska stoppa verksamheten men låter ändå Vattenfall fortsätta under tiden de letar köpare, säger Em Petersson som är ansvarig för klimat- och energifrågor på Greenpeace.
Förnekar att beslut har fattats
Helst av allt vill Greenpeace att Vattenfall inte säljer vidare gruvorna över huvud taget. Gör de det innebär det att brytningen av brunkol kommer att fortsätta, men samma miljöförstöring som tidigare.
Är det rimligt att kräva att Vattenfall bara ska stänga butiken och ta den ekonomiska förlusten?
– Jämfört med de kostnader som väntar för utsläppen är det ingenting. Brunkolsverksamheten är inte speciellt dyr, det kan röra sig om runt 20 miljarder. Det skulle vara den bästa klimatinsats regeringen kunde göra, fortsätter Em Petersson.
I Svenska Dagbladet förnekar Vattenfalls Mikael Petrovic-Wågmark, nordisk presschef på Vattenfall, att man fattat några beslut om utvidgning av brunkolsverksamheten i Tyskland.
– Vi har inte tagit något investeringsbeslut och några tillståndsprocesser är inte klara. Vi kommer inte att fatta beslut om utvidgning så länge ägarfrågan inte är utredd, säger han till tidningen.
Det menar dock Greenpeace är struntprat. De har sett dokument som visar hur Vattenfalls tyska del försöker köpa upp mark i östra Tyskland för fem nya gruvor. För de tre gruvorna där man kommit längst i ansökningsprocessen skulle det innebära att 3 400 personer blev tvungna att flytta från sina hem.
– Folk kommer att tvångsförflyttas och byarna jämnas med marken. De som är jordbrukare blir av med sina jobb för marken kommer förstöras. Den kommer inte gå att använda igen. Regeringen måste säga till Vattenfall att de inte accepterar en försäljning, att expansionen måste sluta och att företaget kan sluta leta köpare, säger Em Petersson.