Kan drickande ur plastflaskor leda till negativa hälsoeffekter som högt blodtryck? Forskare vid ett österrikiskt universitet tycker sig nu kunna se tecken på det.
Studien riktar återigen ljuset på problemen med vår ökade plastanvändning.
Trots att vi blir allt mer medvetna om plasternas negativa effekter på både miljö och hälsa fortsätter produktionen att öka.
År 2022 producerades 400 miljoner ton plast – den största mängden i världshistorien – och kurvan väntas fortsätta uppåt. Förutom att tillverkningen slukar stora mängder fossila bränslen leder plastanvändningen till enorma problem med nedskräpning. Att återanvända plast har visat sig vara svårt och plastindustrins har anklagats för att sprida vilseledande fakta om återvinning, med målet att undkomma hårdare lagar.
Finns överallt
Ett område det riktats allt mer ljus på under senare tid är de negativa hälsoeffekter plast misstänks ha. I forskningen ligger fokus framförallt på de tusentals kemikalier som finns i plastmaterial men också på de så kallade mikroplasterna.
När plastmaterial utsätts för exempelvis uv-ljus bryts det ned i mindre bitar och dessa småpartiklar finns nu i princip över hela världen. Flera av dem kan ta sig in i våra kroppar via intag av luft, dricka och mat.
I tidigare studier har forskare funnit mikroplast i bland annat människors blodomlopp, moderkakor, lungor bröstmjölk och testiklar. Ännu mindre plastbitar, så kallade nanopartiklar, befaras dessutom kunna ta sig in i hjärnan. Vilka långsiktiga hälsoeffekter det här får är till stora delar okänt, även om kunskapsläget förbättrats under senare år.
Matförpackningar läcker
Nu säger sig ett forskarlag från Österrike för första gången kunna länka förhöjt blodtryck, och därmed ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, till drickande ur plastflaskor.
I studien lät forskarna åtta personer enbart dricka kranvatten under en period och helt undvika plast- eller glasflaskor (även glasförpackad dryck har visat sig innehålla mikroplast) för att sedan utvärdera effekten på blodtrycket.
Mätningarna visade, enligt forskarna, en ”signifikant sänkning” av blodtrycket efter två veckor.
”Resultaten av studien tyder för första gången på att en minskning av plastanvändningen potentiellt skulle kunna sänka blodtrycket, förmodligen på grund av den minskade volymen av plastpartiklar i blodomloppet”, skriver forskarna.
Forskningsfältet växer
Bethanie Carney Almroth, professor i ekotoxikologi vid Göteborgs universitet, säger att studien – som publicerats i Microplastics journal – är för liten för att det ska kunna gå att dra höga växlar på den. Även forskarna själva framhåller att det krävs mer omfattande undersökningar för att kunna slå fast något säkert.
– Men det vi definitivt vet idag är att både mikroplaster och kemikalier som plaster avger kan ge negativa hälsoeffekter. Forskningen blir allt mer omfattande och med bättre analys- och provtagningsmetoder har exponeringen i den mänskliga kroppen kunnat kartläggas. Men exakt hur mikroplaster påverkar den mänskliga hälsan vet vi ännu för lite om, säger Bethanie Carney Almroth.
De österrikiska forskarna anser att alla som kan bör undvika att dricka sitt vatten ur plastflaskor. Bethanie Carney Almroth håller med.
– Idag exponeras vi för plast överallt, så det är i stort sett omöjligt att undvika att få i sig mikroplast. Men dryckes- och matförpackningar i plast är en väldigt stor exponeringsväg och kan du undvika dem så har du kommit en liten bit på väg. Befinner man sig någonstans där det finns tillgång till bra kranvatten är det alltså att föredra framför flaskvatten, säger hon.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.