BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Kor som rapar har blivit sinnebilden för utsläpp av metan. Men att även våra sjöar står för betydande utsläpp av denna växthusgas är inte lika känt. En studie som sammanställt mätningar från sjöar som ligger norr om 50 grader på jordklotet (alltså ungefär norr om Stockholm) har nyligen publicerats tidskriften Nature Geoscience.
– Vi ser att sjöar släpper ut betydligt mer metangas under varma år än under kalla och därmed påverkar människan även dessa utsläpp. Om det blir 14 fler isfria dagar, vilket vi räknar med inträffar om 100 år, skulle sjöarna i dag släppa ut 30 procent mer metangas. Det är samma process som sker i en komage, men där våtmarker och sjöar är en naturlig källa är kor är ett resultat av mänsklig påverkan, säger Martin Wik.
Svårt att vända utvecklingen
Metangas är en effektivare växthusgas än koldioxid och skapas på sjöbotten när växter ruttnar. När klimatet blir varmare och sjöarna inte fryser kan förruttningsprocessen pågå under en längre tid. Vi har nu kommit till en punkt där det är mycket svårt att vända utvecklingen, enligt Martin Wik.
– De mätningar vi har gjort visar att det är en väldigt snabb respons på ökad temperatur. Ju längre isfri säsong, desto mer energi kan värma upp de här segmenten vilket gynnar metanprocessen. Då kan sjöarna producera metan under längre tid. Det påverkar också hur mycket metan som släpps ut under sommaren, det blir en slags laggeffekt.
Se över människans utsläpp
Sjöarna som mäts ligger oftast svåråtkomliga och vetenskapen är inte exakt från år till år eftersom klimatet varierar så mycket. Men genom att se på trender kring hur jorden blir varmare varnar forskarna redan nu. Om det skulle gå så långt som att sjöarna får två månader mindre ”istid” per år skulle metanutsläppen fördubblas. Och Martin Wik förklarar att man inte kan göra något för att hantera problemet när processen väl är igång.
– Teoretiskt skulle man behöva lägga ett täcke över hela sjön och det går ju naturligtvis inte. Man kan inte rubba ett ekosystem bara för att sjöarna släpper ut mer metangas utan det som måste göras är att se över människans egna utsläpp av växthusgaser för att stoppa uppvärmningen.