Istället för att vara en av de tyngsta orsakerna bakom världens miljö- och klimatproblem måste det globala jordbruket bli vår viktigaste bidragsgivare till hållbar utveckling. Det skriver miljöprofessorn och chefen för Stockholm Resilience Center Johan Rockström med flera, i en artikel publicerad i den vetenskapliga miljötidskriften Ambio.
– Jordbruket är den enskilt största orsaken bakom världens miljöförändringar, och samtidigt den sektor som påverkas mest av desamma. Om vi får till det rätt med maten, så blir det rätt både för människorna och planeten, säger Johan Rockström.
Artikelförfattarna konstaterar att den globala livsmedelsproduktionen måste öka kraftigt under kommande decennier, men att tidigare produktionshöjningar endast fokuserat på större skördar, utan hänsyn till metodernas negativa konsekvenser.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Kursändring
Istället måste produktionsökningen ske inom ramarna för vad planeten och klimatet tål. De föreslår en kursändring i tre steg, som bland annat handlar om resurseffektivitet, lokala grödor, bevarande av biologisk mångfald och ekosystem där närings-och vattentillförsel kan cirkulera. En nyckelfaktor är världens småbönder.
Det innebär att tillgången till kunskap och resurser för omställningen måste fördelas mer rättvist, liksom tillgången till land och marknader.
”Vi behöver ingenting mindre än en global matrevolution, vilken inom överskådlig framtid måste genomföras av världens 2,5 miljarder småbönder som bidrar med upp till 80 procent av alla livsmedel i Asien och Afrika söder om Sahara”, skriver forskarna.