Doktorshatt, professor på Sveriges lantbruksuniversitet, ämnesansvarig, gästforskare på Oxforduniversitet, dubbelt specialiserad och med ett flertal forskningsprojekt bakom sig.
Flora Hajdus långa meritlista till trots har hon ägnat de senaste dagarna åt att svara på en mängd hatiska kommentarer från personer som ifrågasatt hennes kunskaper, hånat och försökt sätta henne på plats.
Anledningen är att hon – tillsammans med 1619 andra forskare och lärare – nyligen valde att underteckna en debattartikel i Aftonbladet till stöd för den så kallade Aurorastämningen, där över 100 ungdomar svenskt svenska staten för bristande klimatåtgärder.
”Hittepå-professor”
”Du är ju inte klimatforskare.” ”Så hur hjälper det barnen i Afrika att stämma svenska staten?” ”Svensk akademi befinner sig i en nedgång mot total dekis med allt klimat- och genustrams.” ”Hittepå professor”. Så lät några av kommentarerna som rasade in på sociala medier.
Det fanns också dem som tog hatet ännu längre: ”Du är betald och mutad som den horan du är!”
– Jag blev lite förvånad över att så många lägger ned så mycket energi på att skriva hatiska saker. Tänk om de lade ned samma energi på att vara en del av lösningen istället, säger Flora Hajdu till Dagens ETC.
Försöker behålla lugnet
Hon förklarar att hon försöker hålla lugnet, strunta i personpåhoppen och svara alla – helt i enlighet med ett av sina uppdrag som forskare, det vill säga informera om forskning. Dessvärre förgäves i många fall.
– Folk förstår inte forskning, vad det är, hur man beter sig som forskare, hur man belägger sina påståenden. Vi försöker vara så noggranna vi kan – men så ställer folk ändå det vi säger mot vilket tyckande som helst som inte är belagt.
Påverkar hatdrevet dig?
– Nja, men jag känner att jag måste ta mitt ansvar, stå upp för forskningen. Och ärligt talat: jag kan inte låta bli att tycka synd om dem som skriver hatiska kommentarer. Vad har de för ett liv, undrar jag? Jag har svårt att bli jätterädd för dem. Däremot är det ett samhällsproblem att det finns så mycket desinformation riktad till grupper som är mottagliga för sådan.
Apropå vad som driver hatet tror Flora Hajdu att rädsla är en faktor.
– Det är en djupt mänsklig instinkt att bli rädd för fara. Så de förnekar klimatkrisen, säger att den inte händer. Och letar belägg för sina åsikter och hittar dem såklart. Problemet är som sagt att de får så stort genomslag på nätet och drar med sig andra.