Än så länge finns bara grova uppskattningar om hur stora mängder metangas som kan läcka ut från de söndersprängda gasledningarna i Östersjön. Men klart är att läckagen kommer att leda till ett rejält tillskott av växthusgaser i atmosfären. Enligt beräkningar från KTH kan de motsvara 40 procent av Sveriges årliga klimatutsläpp, medan andra uppskattningar ger ännu högre siffror. Att metangas är en betydligt kraftigare växthusgas än koldioxid gör läckaget än värre ur klimatsynpunkt.
Fiskbestånd kan påverkas
Men det är inte bara klimatet som tar stryk när gasen läcker ut i havet och atmosfären. Det kan också få ödesdigra effekter i ett redan hårt utsatt ekosystem.
– Det vi vet från andra studier är att kraftiga metangasläckage i kombination med låga syrehalter, som det är i Östersjön, kan påverka fiskbestånden negativt men troligen även andra delar av ekosystemen, säger Thomas Dahlgren, forskare vid institutionen för marina vetenskaper, vid Göteborgs universitet.
Förbereder expedition
Han har studerat vilken effekt olika typer av utsläpp har på livet i haven och kommer sannolikt att ingå i en expedition med Göteborgs universitets fartyg för att ta reda på mer om läckagets påverkan på den marina miljön.
– Vi har just nu samtal med Hav- och vattenmyndigheten om hur vi ska gå vidare. Östersjön är ett av världens mest stressade och degraderade ekosystem och ytterligare stress på ekosystemet kan ha fruktansvärda konsekvenser. Därför är det väldigt viktigt att forskare och myndigheter får chans att följa vad som händer i vattnet vid de här platserna, inte minst när det gäller torskbeståndens utveckling.