– Vi har både en ekologisk kris och en klimatkris just nu, säger Ola Kalén som jobbar som oceanograf på SMHI och är engagerad i den nystartade klimatrörelsen Extinction Rebellion.
Ikväll ska han hålla en föreläsning på Frilagret, om just utrotning och klimatförändringar. Han är själv framförallt involverad i polarforskning i Antarktis.
– Därifrån kommer ju många oroande rapporter om att isen smälter fortare och fortare, mycket snabbare än vad man tidigare trott, säger Ola Kalén och tillägger att hastigheten som inlandsisen i Antarktis nu smälter dubbelt så snabbt som FN:s klimatpanel, IPCC förutspådde 2014.
Havets temperatur påverkar
Som oceanograf intresserar han sig även för temperaturen i havet, som enligt honom ger en bättre bild av de långsiktiga klimatförändringarna än temperaturen i luften.
– Atmosfärens temperatur varierar mer. Det har funnits en diskussion om ifall det blivit ett uppehåll i den globala uppvärmningen, men det syns inte alls i havet där förloppet är mer utjämnat.
Ola Kalén berättar att havsnivåerna dessutom kommer att fortsätta öka under lång tid framöver.
– Det tar väldigt lång tid för all den här värmen att utjämnas i havet, vilket innebär att en höjning av havsnivåerna är något vi kommer leva med i tusentals år. För varje grad som vi höjer den globala temperaturen jämfört med förindustriell tid har vi byggt in drygt två meters havsnivåhöjning oavsett vad vi gör efter den temperaturökningen.
Vad kan vi göra åt det här?
– Det viktiga här är att vi måste se det här som en kris för samhället och agera därefter. Hittills är åtgärderna som utlovats alldeles för svaga, även för Sverige som sägs vara bland de bästa på klimat. Vi vill se kraftfullare åtgärder direkt.
Bland det viktigaste just nu, enligt Ola Kalén, är att inte bygga ut mer fossil infrastruktur.
– Så som man gör nu med en ny terminal för flytande naturgas i Göteborg och ett nytt raffinaderi i Lysekil går emot allt. Vi kan absolut inte öka fossilberoendet utan måste ställa om och riva upp miljöskadliga beslut.
Vad menar du står i vägen för att göra det?
– Brist på politisk vilja. Alla tekniska lösningar finns redan. I många fall idag är det billigare att installera ny vind- och solel än att fortsätta driva gammal fossil infrastruktur. Det handlar om att kräva förändring från politikerna. De kommer inte att gå i förväg med det här.
– Jag tror människan tror att det moderna samhället ska utvecklas och bli bättre hela tiden, det är lätt att fortsätta i utstakade hjulspår. Men nu pågår en planetär kris som inte kommer ordna sig av sig självt. Vi har fortfarande möjlighet att dämpa de allra värsta skadorna om vi sätter igång nu.