Efter det har flera av aktivisternas fall dömts för sabotage i tingsrätt och därefter friats i hovrätt och genom det skapat viss debatt .
Men ett av ärendena sticker ut lite extra.
Det handlar om om en klimatforskare, som redan under mellandagarna förra året dömdes i tingsrätten. Men efter att nämndemännen som deltog då fastslogs vara obehörig togs fallet upp på nytt.
Själva brottshandlingen bestod i att vid två tillfällen – den 17 och den 19 augusti 2022 – blockera en vägbana i korsningen Kungsgatan/Sveavägen vid Hötorget i centrala Stockholm. Enligt polisen handlade det vid första tillfället runt 50-till 70-tal demonstranter och vid det andra ännu fler. Klimatforskaren var en i gruppen av demonstranter som valde att inte avlägsna sig från körbanan trots att polisen beordrade det. Denna handling har han utan att tveka erkänt.
Har hävdat klimatnödläge
Däremot hävdar han i likhet med andra klimataktivister att han bör gå fri från ansvar, eftersom han har handlat i nöd. Enligt brottsbalken föreligger nöd “när fara hotar liv, hälsa, egendom eller annat viktigt av rättsordningen skyddat intresse”. I brottsbalken står också att “ansvarsbefriande nöd förutsätter att det föreligger en nödsituation och att gärningen inte är oförsvarlig.”
I dagarna kom domen – som friade klimatforskaren från från brottet ”ohörsamhet mot ordningsmakten”.
– Jag är skitstolt. Jag försvarade mig själv i rätten och det är helt klart en av de saker jag är mest stolt över i hela mitt liv, säger han till Dagens ETC.
Jag är överväldigad och faktiskt förvånad.
Tingsrätten argumenterar i domen för att mannen i rollen som forskare har “ett moraliskt och yrkesmässigt ansvar att agera” och därför handlade i nöd. Tingsrätten skriver vidare att handlingen rättsligt är försvarlig eftersom den “kris som klimatförändringarna medför inte står i rimlig proportion till den trafikstockning” som orsakades.
– Jag är överväldigad och faktiskt förvånad, jag trodde jag skulle bli fälld, det här känns unikt, säger han.
”Första domen i Sverige”
Advokaten Pia Björnstrand har försvarat flera klimataktivister i rättegångssalar de senaste åren. Så sent som ett par veckor sedan försvarade hon en av de aktivister från Återställ våtmarker som dömdes i tingsrätten efter att ha blockerat trafiken utanför Stockholms universitet. Den gången dömdes aktivisterna för sabotage- och ohörsamhetsbrott. Den domen ville hon överklaga. Den nya domen välkomnar hon.
– Det här är den första domen i Sverige där man inte bara erkänt att det råder nödläge i och med klimatkrisen, för det har man faktiskt redan tidigare gjort i ett fall. Den här gången har man till och med erkänt en nödrätt.
Hon betonar att det “fortfarande är en nämndemannadom”, det vill säga att den troligen kommer överklagas till hovrätten där man i praxis hittills inte ser riktigt på samma sätt på nödrätt.
– Men detta är ändå ett bevis på att fler inom rättsväsendet har fått koll på hur allvarligt läget är, säger hon.
”Känner mig stridslysten”
Att domen troligen kommer överklagas skapar dubbla känslor hos klimatforskaren.
– Jag ser på ett sätt fram emot det, samtidigt är det ju skitjobbigt.
– Men jag känner mig stridslysten. Jag försvarar mig inte för att slippa ett straff, jag vill lyfta frågan med alla till buds stående medel. Jag har valt den här kampen.