Han har en unik kompetens och är ”förkämpe när det gäller att hitta lösningar på klimatkrisen”, skriver FN.
Simon Stiell ska efterträda Patricia Espinosa som suttit på sin post sedan maj 2016. Men vem är Simon Stiell, en hittills nästan okänd person i Europa? Han förra jobb var som statsråd med ansvar för klimat och miljömellan 2013 och juni 2022, i Grenada, en östat i Västindien.
”Överraskande”
Utnämningen är överraskande, skriver The Guardian. Anledningen? Han är den tredje klimatchefen i rad som kommer från Centralamerika eller Karibien. Patricia Espinosa kommer från Mexiko och Christiana Figueres som hade jobbet under Parisavtalet 2015 kommer från Costa Rica.
Men Figueres, som nu arbetar som direktör på Global optimism, säger att valet av Simon Stiell inte är överraskande eftersom det är oftast dessa länder som drabbas hårdast av klimatkrisen. Hon betonar också att det vilar ett stort ansvar på FN:s nästa klimatmöte, som äger rum i Egypten om mindre än tre månader.
Även den jamaicanska arbetsmarknadsministern Matthew Samuda berömmer utnämningen på Twitter: ”Han är ett utmärkt val, mycket kvalificerad och mycket engagerad. Det viktigaste är att han förstår utvecklingsländernas utmaningar. Jamaica och utan tvekan hela Karibien ser fram emot att arbeta med honom.”
Enades i Glasgow
Under FN:s klimatmöte i Glasgow förra året enades nästan alla länder för att minska utsläppen av växthusgaser och beslutade dessutom målet för jordens temperaturhöjningen till 1,5 grader.
Det tidigare Parisavtalet innebar att länder kom överens om att temperaturen inte ska överstiga 2 grader med förhoppning att hålla sig inom 1,5 grader. Men ö-nationerna tvingade fram en minskning till 1,5 grader. Detta beror på ö-ländernas sårbarhet inför ökande klimatkris.
The Guardian skriver att utnämningen av Simon Stiells skall ses som ett stöd och erkännande för dessa länders ansträngningar. Washington Post skriver att Simon Stiell har varit en av de ledande personerna från de utsatta ö-länderna som kräver av rika länder att öka sina klimatmål och att hjälpa fattiga länder att tackla klimatkrisen. Nyligen kommenterade han en rapport om klimatkrisens påverkan att oförmågan att agera mot klimatkrisen kommer få katastrofala följder.
– Inget mindre än de mest extrema åtgärderna för att minska utsläppen och anpassa oss till krisen kan rättfärdigas.
Stora utmaningar framför sig
Simon Stiell kommer att ställas inför stora utmaningar när klimatkrisen eskalerar och energikrisen efter den ryska invasionen av Ukraina sätter press på många världsledare. Bob Ward, policychef på Granthaminstitutet, säger till The Guardian att det är mycket bra att utnämningen är bekräftad god tid innan FN:s klimatmöte, COP27. Ward tror dock att Simon Stiell blir klimatchef i en skakig värld som håller på att tappa greppet kring 1,5-gradersmålet. Han tillägger samtidigt att Stiells erfarenheter väger tungt, men att han måste sätta press på G20-länder som inte klarar av att leva upp till sina klimatmål.