”Marknaden faller som en sten”. Flygbolagen BRA:s ägare Per G Braathen är inte rädd för att tala klarspråk när han intervjuas i Dagens Industri. Det var inte länge sedan som bolaget stod för en femtedel av det svenska inrikesflyget med flyg till tolv orter från Bromma. Sedan pandemin har bolaget gjort två rekonstruktioner och i september kom beskedet att BRA lämnar Bromma för att bli underleverantör till SAS.
Enligt konkurrensverkets analys som Dagens Industri har tagit del av kommer BRA:s avtal få stora konsekvenser för inrikesflyget, med försämrad konkurrens, färre avgångar och högre priser.
Vägrar ta på sig skulden
BRA:s avtal välkomnades av alla som länge velat se en nedläggning av Bromma flygplats och minskat inrikesflygande, men långt ifrån alla har varit förtjusta. Flera industrijättar har tidigare rasat och hävdat att krisen i inrikesflyget riskerar att drabba företagsklimatet, konkurrenskraften och möjligheter att rekrytera talanger.
Men BRA:s ägare vägrar att ta på sig skulden för att inrikesflyget får färre avgångar. Enligt honom är det folks beteende som är det största hindret för bolagets affärer. Och svenskars beteende sticker ut. Till och från Kastrup flygs det numera enligt honom som före pandemin.
– Folk måste börja flyga. Problemet är att folk inte flyger, säger han till Dagens Industri.
Flygskammen spelar roll
På frågan om BRA kommer återhämta sig och åter kunna stå för en femtedel av inrikesflyget svarar han tvärsäkert:
– Aldrig. Pandemin är en sak men flygskammen har dräpt Bromma.
Han betonar särskilt att svenska företag och kommuner har ett ansvar för att driva på flygresandet. Fritidsresorna tror han kommer bokas ändå.
– Folk måste börja flyga i jobbet igen i stället för att gömma sig i bil eller på tåget, säger han till Dagens Industri.
Statistiken visar att BRA-chefen har rätt i att svenskarna flyger mindre i dag än före pandemin. 2023 var antalet passagerare på svenska flygplatser totalt 29,8 miljoner. Det är cirka 20 procent lägre än passagerarantalet 2019. Och det är framför allt inrikesresor som har minskat. Flygandet inom Europa är dock i princip i nivå med hur det såg ut 2019.
Tendenser åt olika håll
På flera håll i Sverige tas beslut som reglerar anställdas resande. Exempelvis förbjuds sedan i somras omkring 40 000 medarbetare inom Stockholms stad att ta flyget från Stockholm till Göteborg eller Malmö. Med de nya direktiven vill miljö- och klimatborgarrådet Åsa Lindhagen (MP) minska utsläppen och förändra normer hos människor kring resande.
Åsa Lindhagen ser trenden att fler svenskar väljer bort flyget i tjänsten som ”ett styrkebesked”. Hon anser att Per G Braathens utspel ”förminskar” människors engagemang för att minska utsläppen.
– Fossilflyget är en döende bransch. Allt fler väljer bort flyget på grund av den akuta klimatkrisen, säger hon.