– Det är slut med det här livet nu, jag kan inte fortsätta att hålla djuren på ön om floden ska svämma över vart och vartannat år, säger Moad Habbas.
Räddningsbåten förtöjs tillfälligt vid flodkanten och mannarna lastar av en killing, en get, två får och två vietnamesiska grisar i bur. Sedan åker de tillbaka ut mot ön för att hämta ännu ett lass med djur.
– Jag hoppas att jag ska kunna ge dem ett bättre liv någonstans där de kan vandra fritt och beta men jag vet inte var, säger Moad Habbas.
Extremväder blir allt vanligare
Klimatforskare har i flera år varnat för att översvämningar och extrema väderförhållanden kommer att bli allt vanligare. Inte bara i länder som Indien och Indonesien utan även i Europa. År 2016 steg vattnet i Seine mer än sex meter och det rekordet väntas, på vissa håll, slås i år.
– Vi kan konstatera att översvämningar som dessa blir allt vanligare och att det beror på den globala uppvärmningen, säger Dorota Retelska som är klimatforskare vid universitetet i Lausanne.
Vissa forskare menar att katastroferna som väntar är ännu fler och allvarligare än vad forskningen visat hittills. Dorota Retelska är en av dem.
– Jag är rädd att vi fortfarande idag underskattar den globala uppvärmningens katastrofala kraft. Vissa studier har visat att vi inte bara kan vänta oss fler översvämningar, utan även farliga stormar som vi inte är vana vid i vår del av världen. Detta kan vi redan se prov på runtom i Europa, säger hon.
”Måste anpassa oss bättre”
I mitten av januari härjades västra Europa av den kraftiga stormen Friederike – med vindar på upp till 40 meter per sekund. Stormen krävde minst åtta liv i Tyskland och Belgien och orsakade storskalig skadegörelse i Storbritannien och Nederländerna.
Översvämningarna i de franska floderna har aldrig tidigare kommit så tätt inpå varandra. Det talades om de “historiska översvämningarna” 1910, 1958 och 2016 – och att det redan 2018 är dags igen oroar de flesta.
Inne i centrala Paris har vattnet inte riktigt nått 2016 års nivåer men i förorten Poissy är det 2000-talsrekord. Floden invaderar stadskärnan på sina håll och flera vägar, tunnlar och broar har stängts. Folk har svårt att ta sig till skola och jobb.
– Vi måste anpassa oss bättre för sådana här förhållanden framöver, konstaterar Raymon Letellier, utryckningsansvarig vid Poissy kommun.
Bredvid ön Blanc där Moad Habbas boskap gick fram tills i dag ligger den lite större ön Migneaux. Där bor cirka fyrahundra personer. Flera hus har sina källare fyllda med vatten och de flesta är utan elektricitet. Så illa blev det aldrig år 2016. Kommunen i Poissy har öppnat ett nödcenter åt dem i en gymnastiksal.
– Vi har två familjer boendes där och en pensionär på ett särskilt boende. De flesta vill dock inte lämna husen av rädsla för plundring, säger Raymond Letellier.
Hundratals familjer evakuerade
I vanliga fall kan öborna ta sig till och från sina hem över en bro men nu är den stängd så de måste åka båt eller paddla kanot. Änder simmar hela vägen fram till ytterdörren till ett av husen.
– Familjerna försöker leva sitt vardagsliv, med jobb och skola. Men en man sa till mig att han inte vill bo kvar under dessa förutsättningar. Jag tror inte det blir så lätt att sälja huset nu – förut var det det finaste läget i staden men titta nu, säger Raymond Letellier.
Hundratals familjer runtom i Frankrike har evakuerats från sina boenden de senaste veckorna. Översvämningsvarningar är utlysta i drygt tjugo av Frankrikes 101 departement. I Paris har de stora konstmuseerna Louvren och Musée d’Orsay flyttat på konstverk för att undvika fuktskador och de populära turistbåtarna står stilla. Staden förlorar miljardbelopp på inställd turistnäring och materiella skador.
Krävs stora investeringar
Enligt en ny studie från Postdams universitet krävs stora investeringar för att avvärja liknande översvämningar. DN har talat med Anders Levermann som är professor där. Enligt honom gäller det nu att investera och förbereda sig för översvämingar med fördämningar, nya avledningar och sådant eftersom skadan redan är skedd; de senaste 20–30 årens koldioxidutsläpp går inte att få ogjorda.
– Absolut, nu måste vi anpassa oss till den skada som som vi människor redan ligger bakom. Men det är akut att kraftigt minska koldioxidutsläppen för att inte förvärra situationen ytterligare, kommenterar Dorota Retelska.
Efter flera timmars arbete har djurräddarna lyckats få hela Moad Habbas boskap i land.
– Nu blir nästa utmaning att transportera djuren ut ur staden med alla stängda vägar, säger Raymond Letellier.
Djuren ska tas till en gård utanför Versailles. Där kan de dock bara vistas tillfälligt.
– Jag vet inte vart vi ska ta vägen sedan. Det är inte så lätt att skapa nya livsförutsättningar från en dag till en annan, säger Moad Habbas.