Protester drog igång redan när det stod klart att årets upplaga av FN:s klimattoppmöte ska arrangeras i Förenade arabemiraten – ett land som saknar väsentliga demokratiska inslag och dessutom är en av världens största oljeproducenter.
Kritiken blev inte mildare när det annonserades att mötet ska ledas av en oljechef som vill öka sina investeringar i fossila bränslen, eller när det nu i veckan avslöjades att värdlandet planerat att utnyttja sin roll under Cop28 för just detta ändamål.
Uppmaningar om bojkott har framförts både utomlands och i Sverige.
– Den som fossilflyger interkontinentalt till en brutal diktatur för klimatets skull har bevisbördan på sig, och Cop28 är ett olje- och gasevent utan motstycke i klimatmötenas långa historia. Avstår man inte detta legitimerar man vad som helst, säger 2030-sekretariatets grundare Mattias Goldmann, som också bojkottade fjolårets Cop i Egypten men som annars varit på plats sedan Cop15.
– Förhandlarna bör förstås åka, men vi andra följer bättre på länk, fortsätter han.
Ger bort ackrediteringarna
Bland de svenska miljöorganisationer som valt att inte delta på plats finns WWF, som hänvisat till ”omprioriteringar”, och Naturskyddsföreningen.
– Vi är kritiska till val av land och person som ordförande för mötet. Att årets Cop-president är vd för det nationella oljeföretaget och att han förespråkat att fortsätta använda fossila bränslen utgör ett stort trovärdighetsproblem inför förhandlingarna, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén och förklarar att organisationen kommer att följa förhandlingarna digitalt istället.
Samtidigt säger hon att det är ”otroligt viktigt” att civilsamhället fortsätter att finnas på plats på FN:s klimattoppmöten som en granskande kraft.
– Därför ger vi våra ackrediteringar till några av våra partnerorganisationer från Kenya och Indonesien. Dessutom kommer vår ungdomsorganisation Fältbiologerna att vara på plats och representera oss.
Vill motverka grönmålning
Greenpeace Sverige kommer inte heller att skicka någon i år, uppger organisationens kommunikationsavdelning.
– Från Sverige åker ingen, men så har det varit de senaste tio åren. Greenpeace har ju kontor över hela världen, så det är framförallt de som arbetar i närheten av Dubai som kommer att närvara på plats i år, säger Christopher Dahl, kommunikationsansvarig.
Däremot kommer Greenpeace Norden, i form av representanter från Finland och Danmark, att åka ner.
– Greenpeace är där för att vi anser att det är viktigt att trycka på för de verkliga lösningarna, samt klimaträttvisa och motverka grönmålning, säger Christopher Dahl.
Mattias Goldmann tycker att de svenska mijöorganisationerna generellt agerar för svagt.
– Det är obegripligt att de bara avstår och alltså inte bojkottar. På något sätt kan man kanske åstadkomma något på plats, men jag menar att man åstadkommer mer genom att tydligt bojkotta. Om man bara mumlar om andra prioriteringar åstadkommer man garanterat inget alls, säger han.