Spanien har under den senaste veckan drabbat av hårt, kallt regn. Det är väderfenomenet ”La Dana” som visar sig.
Bild: Alvaro Barrientos/AP/TT
Dagens ETC
En befolkning som ombeds att stanna hemma via radiosända mobilmeddelanden, stängda vägar och hela städer i lockdown. Stora delar av Spanien har i dagarna drabbats av kalla skyfall, ett extremt väderfenomen som i och med klimatkrisen ökar i frekvens.
Minst tre personer har omkommit och flera är försvunna.
Fotografen Marta García Valverde bor i Torrejón de Ardoz, fem kilometer utanför centrala Madrid, med sin man och deras sexåriga dotter Abril. När Dagens ETC talar med henne har hon precis kunnat ta sig ut efter den nedstängning som har rått under extremvädret. Hon kunde inte undgå varningssignalen från mobilen i söndags.
– Det var första gången jag hoppade till av alarmljudet i telefonen. Jag tycker det är ett bra sätt att medvetandegöra allmänheten i de här fallen, säger hon till Dagens ETC.
Används i extremfall
Alla i Madrid-området med mobiltelefon fick samma varningssignal – något som ledde till starka reaktioner på allmänna platser, såsom tunnelbanor i storstäderna, då det började tjuta i allas fickor samtidigt.
Larmsignalen sänds ut via ”cell broadcast” – en teknik för att skicka meddelanden via mobilnät till alla telefoner inom ett visst geografiskt område. Meddelandet adresseras alltså inte till speciella mottagare via mobiloperatörer, utan sänds ut från mobilnätets radiosändare. Systemet, som aktiverades i Spanien i början av året, används bara i extremfall: vid angrepp, terrorattentat, bränder eller extremväder. Den starka larmsignalen tystnar först när innehavaren har läst meddelandet.
Marta García Valverde stannade hemma med dottern och husdjuren. Utanför öste regnet ned – det blixtrade och dundrade.
– Katterna och hundarna var rädda hela tiden och ett blixtnedslag vibrerade i hela byggnaden så att min dotter fick en ångestattack, men vi var säkra eftersom vi inte behövde gå ut.
Alla kan inte stanna inne
Hon var dock orolig för sin man som jobbar på flygplatsen och var tvungen att ta sig dit.
– Det påminner om pandemin, de som har samhällsbärande yrken kan inte välja att stanna hemma.
Skyfallen drabbade stora delar av Spanien, särskilt Madrid och Toledo.
En bit utanför Madrid hittades en tioårig pojke, fastklamrad mot en trästam efter att familjens bil drivits bort och störtat ned i Alberche-floden. Pojkens mor och syster har sedan dess återfunnits vid liv men hans pappa är fortfarande försvunnen.
En 20-årig man dog i en hiss som fastnade och svämmade över i vattenmassorna. Två andra män har funnits döda där vattnet flödat fram och ett flertal spanjorer är fortfarande försvunna.
De kalla skyfallen, "gota fría" eller La Dana som de kallas på spanska, innebär att en jetström av polarluft tränger ned över Pyrenéerna och lägger sig över den varma, spanska luften – en temperaturchock som får dramatiska konsekvenser. De snabba temperatursänkningarna ger kraftiga stormar, hagel och ibland – som nu – kraftiga skyfall. Fenomenet är inte nytt men ökar i frekvens och intensitet i och med den globala upphettningen.
Den spanska sommaren 2023 har, liksom på hela planeten, varit den varmaste som någonsin uppmätts. Ett hundratal värmerekord har slagits runt om i Spanien efter att landet drabbats av extrem torka med vattenbrist – rekordmässig även den – enligt den spanska vädermyndigheten.
Liknande skyfall drar nu in över Grekland, sedan landet drabbats av de mest omfattande skogsbränderna i Europas historia.