– Jag är genuint glad över att vi har en ny och väldigt omfattande skogsstrategi för att skydda och återställa Europas skogar. Vi är skyldiga våra barn och barnbarn detta. Om vi vill leva hälsosamma liv måste vi ta hand om våra skogar, göra dem större, mer motståndskraftiga, och med mer biologisk mångfald!
Men frågan är hur långt förslagen som EU-kommissionen nu lagt fram räcker. Inför veckans presentation har skogsindustrier och regeringar, inklusive i Sverige, lobbat hårt för att urvattna ambitionerna.
Skogen en viktig kolsänka
Bryssel vill bland annat att medlemsländerna undantar mer skog från avverkning. Målet är att unionens skogar till 2030 ska sluka 310 miljoner ton koldioxid per år, istället för dagens 263 miljoner koldioxid. Parallellt vill kommissionen se att den så kallade kaskadprincipen råder i skogsbruket. Den innebär att virke ska användas resurseffektivt. Högkvalitativt timmer ska i första hand användas som råvara för långlivade produkter, såsom trähus. Endast restprodukter och avfall ska kunna användas i bioenergiproduktionen. Ett annat förslag handlar om att tajta till reglerna som styr vilken slags skog som får omvandlas till biobränsle. Här föreslås att virke från naturskogar, torvmarker och våtmarker inte längre ska kunna hamna i förbränningsugnen.
Ville se totalstopp
Miljöorganisationer påpekar dock att naturskogar bara står för tre procent av alla skogar i EU, varpå förslaget riskerar att bli tandlöst. BirdLife Europe hade hoppats på ett totalt stopp för användningen av skog till biobränsle, och är därför besviken på att EU-kommissionen istället bara föreslår nya hållbarhetskriterier som ska styra avverkning samt hur den biologiska mångfalden och jordmånens kvalitet ska upprätthållas.
– Vi har aldrig vetat mer om hur vi ska bekämpa klimatkrisen än vad vi gör nu. Till och med den genomsnittliga medborgaren är medveten om att avverkning och förbränning av skogar inte bara är dåligt för miljön, utan förstör betingelserna för mänsklig överlevnad, säger miljöorganisationens policyansvarige Ariel Brunner.
Kritik från skogsindustrin
Förslagen väcker heller inte skogsindustrins entusiasm.
”Redan i dag bidrar svensk skogsindustri till en grön, hållbar utveckling och vi vill göra det i ännu högre utsträckning framåt. Det är därför frustrerande att EU genom klimatpaketet äventyrar detta genom att fokusera alltför mycket på skogen som kolsänka och för lite på skogsbaserade produkters roll i omställningen”, skriver Viveka Beckeman, vd för Skogsindustrierna, i ett pressmeddelande.