Totalt har 37 banker, kapitalförvaltare, försäkringsgivare och fondaktörer anslutit sig. Fondförvaltaren Swedbank Robur är enda svenska aktören bland medlemmarna hittills. Pia Gisgård är hållbarhetschef på Swedbank Robur. Hon ser Finance for biodiversity som nästa steg efter klimatinitiativet TFCD som samordnar information om hur klimatförändringarna påverkar företag.
– Mångfaldsinitiativet är ett försök att utbyta kunskap och upprätta mål och ramverk kring frågor som rör biologisk mångfald, säger hon.
Inledningsvis ska former för hur olika företags påverkan på mångfalden kan rapporteras, mätas och jämföras tas fram. Från 2024 är det meningen att medlemmarna ska mäta sin egen påverkan på biodiversiteten.
– Enligt Världsnaturfonden har populationerna av vilda ryggradsdjur minskat med närmare 70 procent sedan 1970-talet. Det är tragiskt. Klimat och biologisk mångfald går hand i hand. När balansen rubbas kommer även ekonomin att påverkas.
Swedbank Robur har ett totalt förvaltat kapital på drygt 1 500 miljarder kronor och ett 80-tal fonder.
– Detta är en fråga som många kan relatera till och en viktig fråga för våra kunder, säger Pia Gisgård.
Affärsmässiga beslut
Att arter utrotas i allt snabbare takt är ingen nyhet. Enligt forskarna är vi mitt uppe i det sjätte massutdöendet, med en miljon akut hotade djur- och växtarter. Och det är människan som är orsaken.
Hur kommer det sig att Finance for Biodiversity lanseras först nu?
– Klimatfrågan har varit viktig i många år. Nu är marknaden redo att ta sig an ett nytt område, säger Pia Gisgård.
Swedbank Robur sålde nyligen alla innehav i bolag som utvinner olja och gas, i enlighet med en utvidgad klimatstrategi som gäller från den 1 januari i år. Det är också rent affärsmässiga beslut.
–Vi ser ju också en minskad efterfrågan på olja och tror inte att oljebolagen kommer att ge en bra, framtida avkastning, säger Pia Gisgård.
Däremot accepteras fortfarande distributörer av fossila bränslen.
– För distributörer har vi satt en gräns att bolag får ha max fem procent av sin omsättning från fossil verksamhet, men avsikten är att inte ha den typen av bolag.
Gemensam dialog
Så sent som 2016 visade en granskning av Fair Finance att svenska bankers fonder, däribland Swedbank Robur, investerade stort i företag inblandade i skövling av regnskog på Borneo. Den typen av investeringar blir inte automatiskt omöjliga tack vare det nya samarbetet.
– En stor del av syftet med Finance for biodiversity är att tillsammans föra dialog mot bolag med stor påverkan på biologisk mångfald. Som ägare har vi möjligheter att tala direkt med styrelser. Men om vi inte ser förändringsvilja i viktiga frågor kan det leda till att vi väljer att sälja, säger Pia Gisgård.
Skogsskövlingen som pågår både i Sverige och på andra håll i världen gör skogsbolagen till ett av de största hoten mot biologisk mångfald.
– Men även andra sektorer som exempelvis kemi-, metall- och pappersindustrin påverkar. Vi kommer lyfta frågan systematiskt med bolag, inte bara med skogsbolagen, säger Pia Gisgård.