”Dom vuxna hatar Gropen. Dom tycker inte att vi ska vara där och leka för man kan dö.” Så skriver Emma AdBåge i barnboken "Gropen" som fick Augustpriset 2018. Gropen ligger bakom skolan och där älskar barnen att leka. Men inte de vuxna. De är rädda för att barnen ska göra sig illa och en dag är Gropen igenfylld. Barnen är förtvivlade.
Nu får verklighetens alla Gropen-barn rätt av ingen mindre än Folkhälsomyndigheten som har granskat aktuell forskning och kommit ut med en rapport som visar att riskfyllda lekar utomhus har flera positiva effekter på barns hälsa.
Den här rapporten är ett komplement till myndighetens tidigare publikation, Grönskans kvaliteter och barns hälsa. Där skrev man bland annat: ”Det är den nära och den totala tillgången till varierade former av grönska såsom träd, skog och andra grönytor, som främjar fysisk aktivitet hos barn och unga i alla åldrar, mer än vad tillgång till en park specifikt gör.”
Men det handlar inte bara om att det är nyttigt att röra på sig, utan också om att ”naturkontakt i form av främst hög biodiversitet och hög andel grönyta i närmiljön ger positiva effekter för barns kognitiva utveckling liksom för deras neuropsykiska utveckling.”
Naturen är ingen tillrättalagd lekplats och kanske vill nu myndigheten lugna alla oroliga föräldrar som är bekymrade över att barnen kan skada sig när de klättrar i träd, leker vid en å eller åker kana i grusgropar. Efter att ha gått igenom ett antal studier över barn upp till tolv år och deras farliga lekar utomhus, drar Folkhälsomyndigheten slutsatsen att fördelarna överväger nackdelarna; ”Framför allt avseende ökad fysisk aktivitet och/eller mindre stillasittande, men även för sociala relationer, skador och aggression”, skriver myndigheten på sin hemsida. Några av de granskade studierna går ett steg längre och menar att farofyllda lekar handlar om att upptäcka sin omvärld och därmed också stärker känslan av tillhörighet hos barnen.
Flera av studierna visar också att vare sig ålder eller kön spelar någon roll när det gäller barns engagemang i lekar som kan vara farliga. Intressant nog omfattar några av studierna riktigt små barn, mellan 18 månader och två år. Där såg man att även de kan bedöma och hantera faror i en utomhusmiljö som bjuder på utmaningar. Riskfyllda lekar innehåller trots allt en risk och forskarna menar att det är viktigt att barnen får träna sig i att bedöma och hantera risker. När vuxna går in och försöker hjälpa till, kör de däremot ofta över barnens kompetens.
Hur vuxna agerar gentemot barnens lekar spelar roll. En studie från Australien visar att förskolepersonalens positiva inställning till en ny, vildare lekpark också påverkade barnens lekar.
Hur det gick med barnen i Gropen? Efter några dagar upptäckte de den jordhög som hade uppstått när Gropen försvann. Nu kunde de leka farliga lekar på Högen i stället.