De sippar på den varma drycken genom papperslock. Engångsplast är bannlyst på festivalen och Fanny och Jevve har precis ätit lunch med bestick av papper.
– Det var en annan känsla än med plastbestick, säger Fanny.
Båda tycker att det är viktigt med miljön, men det får inte blir för överdrivet.
– Det senaste året har det nästan blivit lite påtvingat. Jag tycker att man ska få välja själv, säger Jevve.
Men festivalbesökarna kommer att få vänja sig. Om två år ska Gothenburg culture festival vara helt fritt från engångsförpackningar och material. Målet är bland annat att alla tallrikar, glas och bestick som används under evenemanget ska kunna diskas och användas igen.
Det innebär bland annat att de som säljer mat och dryck under kalaset inte får använda engångsförpackningar och bestick av plast. Förutom plast är aluminiumfolie, engångssugrör och portionsförpackningar för mjölk, salt och socker helt bannlysta.
Kommunen har även uppmanat försäljarna att undvika engångsmaterial som påsar att bära mat i, lock på kaffemuggar och att dela ut engångsglas när någon köper en dricka, men något förbud finns inte. Filip Eklund, miljöansvarig för festivalen på Göteborg & co, förklarar varför.
– När det gäller exempelvis kaffelocken är det vanligt att man ger alla kunder lock på rutin, men många ska ju dricka kaffet direkt. Vi uppmanar försäljarna att låta besökarna själva ta lock och servetter om de behöver det i stället för att ge allt varje gång. Men i vissa fall är det svårt att förbjuda en produkt helt när vi vet att industrin inte har kommit fram till något alternativ, säger han.
Både lätt och svårt
Samtidigt har en del engångsförpackningar varit lätta att byta ut, säger Filip Eklund. Redan förra året serverades 100 procent av ölet som såldes i återanvändbara glas. När det gäller övriga förpackningar testas olika modeller i mindre skala. Den som tar med sig en egen mugg eller matlåda som är avsedd att användas flera gånger får exempelvis tio procents rabatt hos festivalens mat- och dryckesförsäljare.
Vid borden en bit från Jevve och Fanny bort sitter gäster och dricker öl. Vi lägger märke till att muggarna på bordet ser ut som vanliga engångsglas och frågar personalen i baren.
– Det är en miss! säger Josefine Marklund, miljöansvarig på Lilla London.
Hon berättar att det under morgonen visat sig att de beställda återvinningsbara muggarna inte var på plats. Engångsmuggarna skaffades fram i väntan på att de återvinningsbara skulle komma.
Men nu ska de bort.
Josefin Marklund plockar snabbt undan muggarna samtidigt som hon berättar att restaurangen är väldigt noga med att sopsortera rätt under festivalen. Under bardisken står två pappkartonger där matavfall sorteras för sig och brännbart avfall för sig.
Josefin Marklund tycker att satsningen på hållbarhet är bra och systemet med återvinningsbara muggar har flutit på, om man bortser från morgonens miss.
Festivalen har personal som kommer och hämtar plastglasen, diskar dem och sedan lämnar tillbaka dem till restaurangen.
– Om det inte hade funkat så bra som det gjort så vore det värre, men det har inte varit några problem, säger hon.
Nytt för i år är att besökare erbjuds att köpa en flergångsmatlåda som går att panta när den använts färdigt.
Även Way out west satsar i år på att bli mer hållbart genom att sluta med engångsartiklar av plast. Festivalen blev köttfri 2012 och tre år senare slutade festivalen att sälja mjölkprodukter.
Klarar EU:s krav
Att ta bort engångsartiklar av plast går i linje med nya direktiv från EU. Från och med 2021 förbjuds plasttallrikar, sugrör, samt bestick och ätpinnar av plast. Engångsmuggar av plast stoppas dock inte.
Gothenburg culture festival klarar redan i dag EU:s krav. Men det är långt kvar tills evenemanget är helt fritt från engångsförpackningar. Förra året serverades det enligt Filip Eklund 6 500 engångsfria måltider, vilket uppskattningsvis är mellan fem och tio procent av det totala antalet serverade måltider under kalaset.
– Vi hade satt ett mål på 10 000 portioner, så vi nådde inte hela vägen. Däremot var vi oerhört nöjda med resultatet och när vi nu vet hur det blev förra året har vi något konkret att arbeta med. Men det som var roligast förra året var att man märkte i efterhand att det här är något som hela evenemangsvärlden står och väntar på. Även andra städer och organisationer har visat stort intresse, säger Filip Eklund.
Han är inte orolig för att inte nå målet om en engångsfri festival år 2021.
– Det är självklart, säger han. Vi vet däremot att det kommer att krävas hårt arbete och en del större förändringar i hur vi arbetar men de förändringarna är vi redo att göra.
Hur ska det gå till?
– Nu gör vi vad vi kan för att skala upp de metoder vi har nu för att sedan utvärdera hur mycket längre vi kan nå med befintliga modeller. Ett nytt system vi testar är ju pantsystemet som vi utvärderar efter festivalen. Så det får jag återkomma till. Däremot ser jag att utvecklingen förmodligen kommer innebära att en större del av ansvaret hamnar på försäljarna i form av egna engångsfria system.
Ett annat krav på serveringsställena på Gothenburg culture festival är att de ska erbjuda halvportioner för att minska matsvinnet. Ingen av serveringarna som ETC Göteborg går förbi på Kungstorget annonserar på sina menytavlor om att det går bra att köpa halvportioner, men vi gör ett stickprov och frågar personalen i en av langosvagnarna.
– Det går bra. Men det tar lite längre tid, ler tjejen bakom disken.