Jennie Johansson och Johanna Nilsson har tillsammans skrivit boken ”Slow fashion – din guide till smart och hållbart mode”, utifrån vetskapen om att den genomsnittliga svensken varje år slänger åtta kilo kläder rakt ned i soporna.
För att råda bot på slit och släng-mentaliteten kring konsumtionen av kläder, som vi alla egentligen vet är långsiktigt ohållbar, vill de båda författarna dela med sig av sina bästa tips för att bevara kläderna snygga och moderna längre.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
För Dagens ETC delar Jennie Johansson med sig av sina bästa råd för att ställa om till ett mer hållbart förhållningssätt till sin garderob.
1. Konsumera mindre
– Konsumera mindre men av bättre kvalitet. Det kan vara ganska svårt att lära sig om material och hur de beter sig, men en huvudregel man kan ha med sig är att naturmaterial åldras snyggt. Ett exempel på det är jeans, som ju är gjorda av bomull. Min egen huvudregel som jag förhåller mig till är om jag tror att jag kommer att använda plagget länge och om det kommer att åldras snyggt. Det handlar om att finna sin egen stil och bli säker i den.
2. Sortera din garderob
– Hur man tar hand om sina kläder är helt avgörande. Om man tvättar sina kläder ofta går det dels åt mycket energi, dels sliter det väldigt mycket på kläderna. Tvätta mindre och vädra kläderna för att få bort lukt. Då håller de längre. Får man en fläck på ett plagg kan man punkttvätta i stället för att tvätta hela klädesplagget. Personligen är jag väldigt förtjust i galltvål för att få bort fläckar – det finns vegetabiliska varianter.
3. Noppra
– Stickade kläder och ullkläder blir lätt noppriga, men de är inte uttjänta och behöver slängas för det. Man kan använda en noppborttagningsmaskin eller en ullkam för att hålla plaggen prydliga.
4. Laga
– Det finns lite olika nivåer på lagningen, beroende på hur roligt man tycker att det är med handarbete. Visible mending (synlig lagning) är en cool variant som ger plagget en ny identitet, exempelvis genom en lapp i en kontrasterande färg. Det är väl kanske mest för den som tycker det är roligt. Johanna, som jag skrivit boken tillsammans med, brukar limma lappar på insidan av sina jeans när de gått sönder. Det är väl två extremer kan man säga.
5. Återvinn kläderna
– Man kan ju ändra på kläderna om man har tröttnat på ett plagg. Man kan sy eller färga om dem om de tappat färg. Man kan även återvinna kläderna genom att använda materialet till lappar eller trasor. Eller så kan man skänka dem till second hand.