– Den här har till och med börjat få blad. Det är inte så bra, säger botanikern Henrik Sjöman och stryker fingrarna över en gren.
Januari månad går till historien som den varmaste i Göteborg sedan mätningarna startade på 1800-talet. Medeltemperaturen har varit 5,7 grader. För att den metrologiska vintern ska infalla krävs det att medeltemperaturen ligger stadigt under noll grader, så det kan hända att årets vinter kommer att utebli. Senast det inträffade var 2007–2008.
Blommorna är förlorade
Henrik Sjöman säger att de flesta växter är bra på att bita ihop och kämpa på. De klarar enstaka varma vintrar. Om klimatet däremot skulle förändras mer permanent skulle många få det tufft.
– Får vi mildare vintrar och varmare vårar med enstaka frostnätter, så kommer träden inte kunna fortplanta sig så framgångsrikt. Men ett sådant här år gör inte så mycket.
Han har varit med om varma vintrar tidigare och tycker inte att årets plusgrader är särskilt dramatiska. Ändå verkar han lite förundrad över att körsbärsträden – som brukar blomma i april – redan går i rosa.
– Körsbärsträden är opportunister och vill blomma få fort det blir lite varmt. De där blommorna är förlorade nu, säger han och kisar upp mot de rödrosa knopparna.
Bina är inte aktiva
För fortplantningens skull är det inte bra för träden att blomma innan humlorna och bina vaknar till liv. De måste tajma blomningen med att pollinatörerna är redo att börja arbeta. Många av knopparna och blommorna är dessutom frostkänsliga och kan skadas om det kommer en kall natt. En del träd är knoppstabila och låter sig inte luras när den första vårsolen tittar fram, utan väntar tills värmen blir mer konstant. Förlorarna är de som börjar blomma så fort det blir lite ljust och varmt.
För den som gillar blommande vårlökar i rabatterna så är däremot det aktuella vädret förträffligt. Om värmen kommer plötsligt kan snödroppar och andra vårlökar explodera och blomma intensivt under bara några dagar. En lång vårvinter gör att blomningen kan pågå väldigt länge. I år börjar blomningen tidigt men kommer troligen att pågå under flera månader.
Vänta till våren
För hobbyodlaren kan årets väder vara svårt att förhålla sig till. Söndagens vårsol lockade ut många i rabatterna och trädgårdshandlarna var snabba att ställa fram fröer och sticklingar. De senaste nätterna har dock termometern visat minusgrader. Henrik Sjöman säger att det snart kan vara dags att skaffa fröer och börja odla i fönstren. Särskilt om man har drivbänkar eller växthus där man kan vänja de småplantorna vid utomhuslivet.
– Men man kan också bara ta det lite lugnt och längta till våren, säger Henrik Sjöman.