På global nivå blev förra månaden den varmaste junimånad som registrerats, enligt EU:s klimattjänst Copernicus. Världen över avlöser nu de extrema värmeböljorna varandra.
Bild: TT/AP Montage: Dagens ETC
Dagens ETC
Förra veckan blev förmodligen den varmaste som någonsin uppmätts på jorden. På måndagen översteg den globala medeltemperaturen för första gången 17 grader enligt preliminära siffror, och höll sig kvar däröver resten av veckan. Samtidigt har inte väderfenomenet El Niño – som förvärrar läget – nått sin topp ännu.
– Det är först till hösten eller vintern som El Niño kommer att ge ordentligt avtryck på den globala medeltemperaturen, säger Erik Kjellström på SMHI.
På global nivå blev förra månaden den varmaste junimånad som registrerats, enligt EU:s klimattjänst Copernicus. Världen över avlöser nu de extrema värmeböljorna varandra.
I Mexiko rapporterade den federala hälsomyndigheten att 104 personer avlidit på grund av värmen under de två dödligaste veckorna i juni, men även USA, Indien, Kina och flera andra länder i Asien, Afrika, Syd- och Centralamerika samt Europa har drabbats av extrema temperaturer.
Forskare har redan kunna visa på samband mellan enskilda värmeböljor och den globala upphettningen. Enligt ett forskarlag vid Lawrence Berkeley National Laboratory är den pågående värmeböljan i södra USA och norra Mexiko 2,8 grader varmare på grund av den av människan orsakade växthuseffekten, rapporterar New York Times.
Hur många människoliv hettan skördar är svårt att uppskatta, och mörkertalet antas vara stort. Men enligt USA:s hälsomyndighet CDC är extremvärme redan den vanligaste väderrelaterade dödsorsaken i landet. Som Dagens ETC nyligen rapporterat tyder ny forskning på att över 61000 personer dog av värmerelaterade orsaker i Europa under förra årets rekordvarma sommar.
”Är utom kontroll”
Förra måndagen uppskattades den globala dygnsmedeltemperaturen för första gången till över 17 grader, och resten av veckan blev ännu varmare, med toppnoteringen 17,23 grader på torsdagen enligt University of Maines webbplats Climate Reanalyzer.
”Det här är ännu ett tecken på att klimatförändringarna är utom kontroll och ännu ett skäl till ökade ambitioner och rättvisa i klimatarbetet” kommenterade FN:s generalsekreterare António Guterres rekorden på Twitter.
Den globala medeltemperaturen kan inte observeras direkt och dess beräkning beror bland annat på vilka mätpunkter som används. Climate Reanalyzer rapporterar dagliga utfall från den amerikanska vädermyndigheten NOAA:s vädermodell, och ger alltså prognoser, inte direkta observationer.
NOAA har inte velat bekräfta rekorden, eftersom myndigheten själv inte publicerar dagliga temperaturer. Dessutom är modelltekniken inte lämplig som substitut för verkliga temperaturmätningar, säger NOAA enligt brittiska The Times.
Ökända klimatförnekare har inte varit sena på bollen. ”Hetaste dag-bluffen avslöjad” skriver Steve Milloy, grundare av en känd klimatförnekarsajt, på Twitter och utvecklar kritiken i en kolumn i den konservativa affärstidningen Wall Street Journal.
Gått snabbare än väntat
Men även EU:s klimattjänst Copernicus beräknade att planeten nådde ett nytt värmerekord i förra veckan, med 17,03 grader på tisdagen enligt preliminära siffror.
– Att vi ser mycket varma förhållanden på många platser och nya rekordnivåer för den globala medeltemperaturen är ingenting som förvånar om man ser till klimatvetenskapen. Men i vissa avseenden har temperaturökningen gått lite snabbare än väntat, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi på SMHI.
En vanlig förklaring till vårens och sommarens branta temperaturökning är att vi nu lämnat en ovanligt lång treårsperiod med väderfenomenet La Niña, som tenderat att tillfälligt lindra den globala upphettningen. I stället går vi nu in i dess motsats El Niño, vars samspel med de fortsatt ökande utsläppen av växthusgaser lett till varningar om en perfekt storm. Men trots förra veckans värmerekord har El Niño bara börjat.
– Det är först till hösten eller vintern som El Niño kommer att ge ordentligt avtryck på den globala medeltemperaturen, säger Erik Kjellström.
Norra halvklotets vinter kommer dock inte att bli lika varm globalt som sommaren, även om årstiderna är de omvända på det södra halvklotet. Temperaturskillnaderna mellan årstiderna på det södra halvklotet är nämligen lägre på grund av de stora havens stabiliserande effekt. Men nästa sommar på norra halvklotet riskerar att bli ännu varmare än årets, särskilt om El Niño blir långvarig.
”Varmaste någonsin"
Redan den här månaden väntas bli ännu varmare globalt än juni månad.
– Juli kan bli den varmaste månaden någonsin, och med någonsin menas sedan (mellanistiden, reds anm) Eem, alltså för omkring 120000 år sedan, säger Karsten Haustein, forskare i atmosfärisk strålning vid Leipzigs universitet till The Guardian.
FN:s meteorologiska organ WMO varnade i våras att det är troligt att den globala medeltemperaturen kommer att överstiga 1,5 grader över den förindustriella nivån under något av de närmaste fem åren. Risken att hela femårsperioden blir varmare än så bedömdes till 32 procent. Men även om så sker, behöver inte det betyda att vi redan har missat Parisavtalets mål om att långsiktigt – sett över 20 till 30 år – begränsa temperaturökningen till 1,5 grader, säger Erik Kjellström på SMHI.
– Men även om det dröjer innan vi långsiktigt överskrider 1,5 grader visar den snabba temperaturökningen att utvecklingen fortsätter gå åt fel håll.