När så kölden slog till och efterfrågan sköt i höjden samtidigt som tillgången rasade rusade elräkningarna mot astronomiska höjder för många elkunder i Texas.
Det finns Texasbor som debiterats upp till 16 000 dollar (motsvarande drygt 134 000 kronor), för bara några dagars elanvändning.
Griddy heter ett elbolag som erbjuder kunderna el till inköpspris. När priserna skenade uppmanade Griddy kunderna att byta till ett elbolag med fasta priser – eller stänga av elen och ta in på hotell. Men det var inte helt lätt, enligt Akila Scott-Amos som var kund hos bolaget.
– Jag ringde runt till flera elbolag, men de sa antingen att de inte tog in nya kunder eller att bytet inte kunde ske förrän den 22 februari, så jag hade inget annat val än att byta den 22:a, berättar hon för etermedieföretaget Democracy now.
300 gånger dyrare
Att ta in på hotell var inget alternativ. Akilah Scott-Amos ville inte lämna huset obevakat, hon har en stor hund och två sjuka barn och en pandemi pågår, förklarar hon. Trots att familjen slutade ha lampor tända och bara använde el för att gasvärmen skulle fungera och för att ladda telefoner och andra skärmar så landade elräkningarna på 2 500 dollar (drygt 21 000 kronor) om dagen.
Ty Williams är en annan av bolagets 30 000 kunder. Hans månadskostnad för februari landade på 17 000 dollar (närmare 143 000 kronor).
”Hur kan någon betala så mycket? Jag menar, du går från ett par hundra dollar i månaden … det finns inte en möjlighet … det är inte rimligt”, säger han till den tv-stationen WFAA.
Texas avreglerade elmarknad är den enda i sitt slag i USA. När en tredjedel av nätet slogs ut av kylan – inte minst till följd av undermålig elinfrastruktur – brakade systemet med livshotande strömavbrott, vatten-, mat och medicinbrist som följd. Som mest kostade elen nio dollar per kilowattimme. Det är 300 gånger högre än den normala nivån och maxtaxan enligt delstatens tillsynsmyndighet Public Utility Commission. Det är inte helt ovanligt att elpriset stiger till den nivån, men då vanligen för en timme eller två.
”Det som var extraordinärt är att priserna var så höga så länge”, säger Daniel Cohan, docent i civil- och miljöteknik vid Rice University, till CNN.
”Delstaten borde betala”
Även de Texasbor som inte drabbades av chockhöga elräkningar kommer troligen att få vara med och betala genom höjda avgifter från sina elleverantörer framöver. Att uppdatera energisystemet så att situationen inte upprepar sig och att ha beredskapsplaner är ytterligare kostnader som troligen kommer att lämpas över på konsumenterna.
Texas guvernör Greg Abbott har sagt att det är oacceptabelt att Texasbor ska drabbas av orimligt höga elräkningar för den akuta elkrisen. Även Houstons borgmästare Sylvester Turner menar att kunderna måste skyddas. ”Räkningen borde skickas till delstaten”, säger han till CBS on Sunday.