– Vi ser att förekomsten av torka blir allt vanligare. FN:s klimatpanel, IPCC, beskriver att risken ökar för allvarlig torka. Det är den verklighet vi står inför, oavsett vilken temperaturökning vi får.
Fick hjälpa 70 länder
Hon tillägger att endast tre länder i världen har en plan för hur de ska hantera torka. Dessa tre länder är USA, Australien och Israel.
– Vi tog ett initiativ förra året och fick resurser att hjälpa 70 länder med sin planering. De arbetar nu med nationella beredskapskapsplaner för torka och med regionala insatser för att minska sårbarheten och risken för torka.
– Det är ibland mycket svårt att förutse eller förstå när torka ska drabba områden. Men Världsmeteorologiska organisationen, WMO, kommer med bättre förutsägelser där vi på förhand kan veta att det här året kan det bli mer torka än förra året, och då kan vi förbereda samhällen bättre, säger Pradeep Monga från UNCCD.
Kopplade till migration
Han påpekar att extrema väderfenomen också är kopplade till migration.
– Att förbereda samhällen för torka är ett sätt att ta itu med andra följder, säger han.
Enligt den senaste rapporten från FN:s klimatpanel IPCC går världen mot en temperaturökning på över 1,5 grader Celsius i mitten av århundradet – om det inte sker radikala förändringar i energi- transport- och jordbrukssystemen.
En sådan temperaturökning innebär ett hot mot den mänskliga civilisationen och ekosystemen som upprätthåller livet på planeten.
Kraftig minskning av utsläppen
För att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader Celsius måste världens länder minska de globala utsläppen av koldioxid med 45 procent till 2030, jämfört med 2010 års nivåer och uppnå nollutsläpp till 2050, enligt rapporten.
Om temperaturen skulle stiga över 1,5 grader kommer det leda till att världens korallrev försvinner, att torka och värmeböljor blir allt intensivare och att ytterligare 10 miljoner människor utsätts för stora risker i samband med stigande havsnivåer, dödliga stormar och översvämmade kustområden.