Historieälskare har jublat över de talrika fynden som det arkeologiska projektet ”Secrets of the ice” gjort i de norska fjällen under de senaste åren. Isen smälter och har blottlagt saker som blivit översnöade under årtusendenas gång. Sedan projektet drog igång 2006 har arkeologer funnit pilar från stenåldern, vikingatida ullvantar och handelsvaror från 1600-talet. Samt en del skräp från den mest moderna tiden.
Klimatkris möjliggör fynd
I början av augusti påbörjades 2024 års expedition i fjällen i Innlandet fylke, och inför det har projektet belyst det viktiga arbetet som fördjupar kunskapen om Skandinaviens historia. Men Secrets of the ice varnar också för det faktum att det är den globala upphettningen som möjliggör alla fynden.
Glaciärerna i Norge krymper och försvinner oerhört snabbt. Isen har byggts upp under de senaste 6 000–7 000 åren, sedan en dåtida kraftig värmebölja avtog. Egentligen borde vi långsamt vara på väg mot en ny istid, men utsläppen av växthusgaser har tagit oss i en annan riktning.
Under de senaste åren har norska klimat- och glaciärforskare talat om ”rött larm” och en ”extrem utveckling” i fjällen. I fjol bedömde en internationell studie som inkluderade Geovetenskapliga institutet vid Oslo universitet, att Skandinavien kommer mista mellan 60 och 80 procent av alla glaciärer fram till år 2100.
Negativ massbalans
Det norska Vattenresurs- och energidirektoratet, NVE, bevakar förhållandena för 43 olika glaciärer. I början av 2024 skrev myndigheten att samtliga glaciärer generellt uppvisat en negativ massbalans sedan 30 år tillbaka, där betydligt mer vatten rinner bort på sommaren än det tillkommer ny snö på vintern. I sin senaste nationella mätning konstaterade NVE att 14 procent av all glaciäris försvunnit sedan 1990-talet och att 20 glaciärer smält bort fullständigt.
– Några av landets mest kända glaciärer smälter i ett tempo som gör att de kan sluta som små, avskilda isbitar innan slutet av detta århundrade, varnade statliga Kartverket i våras.
Kartverket visade hur Norges näst största glaciär, Vestra Svartisen, har krympt med tre miljarder kubikmeter is bara mellan 2007 och 2019. Skulle man stapla varje kubikmeter is på varandra i en pelare skulle det täcka avståndet mellan Jorden och månen åtta gånger om.
Samtidigt har krympningen av Norges sjätte största glaciär, Hardangerjøkulen, nu ökat till 0,83 kvadratkilometer is per år. Fortsätter smältningen i den takten kommer hela glaciären vara försvunnen om 60 år, enligt Kartverket.
Varnar för förödande översvämningar
Den snabba avsmältningen i Norge har fått omfattande uppmärksamhet både i medier och inom politiken. I fjol tog det norska klimat- och miljödepartementet fram en lång rapport om utvecklingen och skadorna den medför. Man varnade bland annat för risken att det kan uppstå förödande översvämningar. Sedan 1990-talet har det uppstått över 350 nya smältbassänger med vatten på hög höjd i bergen. Skulle trycket bli för stort och fördämningarna brista kan de enorma vattenmassorna skapa stor skada.