– Nej, det är civil olydnad. Vi bryter mot lagen för att klimatet står på randen till kollaps, varken politiker eller företag gör det de borde. Det räcker inte att heja på Greta, vi behöver handla nu. Att sätta sig på gatan i Berlin och störa business as usual genom civil olydnad är ett sätt att bryta med de orättvisa lagar som skyddar fossilkapitalismen, säger hon.
Också i Paris, London, Amsterdam, Madrid, New York, Los Angeles, Sydney och Santiago – för att nämna några städer – kommer samtidiga aktioner att pågå.
Att det är en pågående protest är centralt i XR:s strategi.
– Att massaktionen inleds nu är ett medvetet val av XR för att hålla uppe trycket på makthavarna i klimatfrågan efter FN-mötet och Friday for futures globala skolstrejk. Meningen är att hela tiden mata på budskapet och hålla upproret och samtalet vid liv, säger hon.
Hoppas på ”social tipping point”
Christofer Sjödin, präst från Umeå, är en av de svenska XR-medlemmarna som är i Berlin för att delta.
– Aktionen kommer att pågå minst en vecka, förhoppningsvis två. Det finns en symbolik i att blockera stadsrummet under längre tid. Jag förstår att det kan reta upp människor, men den olägenheten är ingenting mot det som väntar om vi inte gör något för klimatet och ekosystemen, säger han.
– Jag tror också att vi människor behöver tid att smälta det vi möter. Under tiodagars aktionen i London i våras anslöt folk vartefter, fortsätter han.
Frida Ekerlund, projektledare på ungdomsorganisationen Vardagens civilkurage, har åkt från Skåne för att vara med i aktionen.
– Civil olydnad och icke våld behövs idag när kapitalismen är så insyltad med fossilindustrin – för att stötta demokratin och hjälpa politikerna att ta de beslut som krävs. Klimat- och miljöfrågor måste just nu gå före allt annat, säger hon.
”Helt rätt att avboka allt”
Också Naram-Sin Poli, som pluggar biologi på Stockholms universitet, är på plats.
– Det kändes helt rätt att avboka allt och åka ner. Jag hoppas att aktionen ska engagera så många att vi når en ”social tipping point”. Det finns forskning som visar att endast 3,5 procent av befolkningen aktivt behöver uttrycka sitt stöd för en uppfattning för att den ska uppfattas som ”det nya normala”, säger Naram-Sin Poli.
Den svenska grenen av XR har bjudits ner till Berlin av tyska XR, och ser det som ett tillfälle att lära sig mer.
– Tyska aktivister är bra på civil olydnads-aktioner, och vi passar på att lära oss av dem inför nästa års aktioner i Sverige, säger Anna Eriksson.
På andra håll i världen är det inte självklart att aktioner handlar om att blockera regeringsbyggnader och parlament eller andra delar av staden.
– Människor som inte har privilegiet att kunna riskera att bli gripna av polisen kan välja andra handlingar istället. Indiska klimataktivister till exempel vågar inte ta till civil olydnad utan de kör die-ins istället, de låtsas alltså vara döda.