BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Ett känt problem är att plast bryts ner extremt långsamt, vilket inte minst hotar alla havs- och kustnära ekosystem. Forskning visar också att vanliga plastkemikalier kan påverka människors hälsa negativt. Monica Lind är miljötoxikolog och studerar sambandet mellan hormonstörande miljögifter och vanliga folksjukdomar. I sin forskning har hon kunnat visa att ofta förekommande plastkemikalier, som bisfenoler och ftalater, stör ämnesomsättnings-systemet.
– Jag menar att vi nu vet tillräckligt för att säkert kunna säga att hormonstörande ämnen ger ökad risk för att drabbas av exempelvis fetma, diabetes och hjärtkärlsjukdom, säger Monica Lind.
Förbjudet i barnmatsburkar
Ett av de mer studerade hormonstörande ämnena, bisfenol A, har nyligen förbjudits i kvitton och barnmatsburkar. Men vad hjälper det när det finns så många fler bisfenoler som tillverkarna kan använda istället?
– Enligt min mening finns det inga säkra plaster, alla innehåller mer eller mindre okända tillsatser. Eftersom det inte ställs krav på att alla varor och produkter, till exempel förpackningar, ska innehållsdeklareras, kan de innehålla i stort sett vilka tillsatser som helst, säger hon.
Få kemikalier har testats
Vi är omgivna av plast. Vi har plastfärger på väggarna, laminat på golven, plastelektronik i bokhyllan, duschdraperier av pvc, plastleksaker och kläder av syntetmaterial. Men det viktigaste, enligt Monica Lind, är att begränsa användningen av plast i kombination med livsmedel.
– Siffermärkningen på plastbehållare för mat anger hur produkten ska återvinnas, inte hur säker den är för konsumenten. Symbolen gaffeln och glaset anses säker, men ingen vet vad komponenterna i plasten har för toxicitet. Bara ett fåtal av alla kemikalier som används har någonsin testats, säger hon.
I ljuset av den vetskapen kan inte lagstiftningen erbjuda något egentligt skydd.
– Den lagstiftning som finns kring livsmedelsförpackningar är svag, det erkänner även Livsmedelsverket.
Minska sin exponering
För att i möjligaste mån minska sin egen exponering för skadliga kemikalier, lagar hon mat från grunden, förvarar osten i ostkupa och brygger kaffe i porslinstratt. Hon har sedan länge rensat köket på så gott som all plast.
– Det är omöjligt att förbjuda plasten helt. Men vi måste införa ett hållbarhetstänk. Jag fattar inte att returglas är på väg bort. Vi borde ha returglas på allt, enhetliga burkar och flaskor som går att fylla på med olika produkter – och aldrig återanvända plast i livsmedelssammanhang, säger Monica Lind.