Medan snö täckte delar av Sverige upplevde andra europeiska länder – som Österrike, Schweiz och Tjeckien – rekordvärme i början av april. På vissa håll, som i österrikiska staden Bruck an der Mur, har temperaturen nått ända upp till 30-gradersstrecket – vilket med god marginal krossar tidigare rekord och betraktas som exceptionellt för den här tiden på året.
– Efter de varmaste februari- och mars-månaderna i historien startar även april alltför varmt. Det här året hade vi vår redan i februari och sommaren startar i april, summerar Josef Haslhofer, meterolog på det österrikiska väderinstitutet Geosphere Austria till tidningen Kronen Zeitung.
I delar av Europa var även nattemperaturen extremt hög, med exempelvis 27 grader som minimum på Baleariska öarna.
I Grekland, som upplevt sin varmaste vinter någonsin, har skogsbränder redan börjat rasa. 71 bränder rapporterades på bara 12 timmar under lördagen, rapporterar Reuters. Hårdast drabbades Kreta.
Katastrofala följder
Den rekordtidiga högsommarvärmen kopplas både till klimatkrisen och väderfenomenet El Niño. Experter varnar för att den globala upphettningen orsakad av fortsatta fossila utsläpp gör extrema väderhändelser som dessa allt mer vanliga.
Om vi ser motsvarande temperaturrekord under sommarmånaderna juli och augusti kan följderna bli katastrofala, varnar experter.
Enligt ny data från EU:s klimatprogram Copernicus blev mars den den tionde rekordvarma månaden i rad. Den globala medelsnittstemperaturen låg 0,1 grad över det tidigare marsrekordet från 2016, och hela 1,68 grader högre än det förindustriella genomsnittet.
Nasas klimatexpert Gavin Smith skriver i en artikel i Nature att kända faktorer som driver upp temperaturen inte är tillräckliga för att förklara de rekord som uppmätts de senaste månaderna:
"Om anomalien inte stabiliseras i augusti – en rimlig förväntan baserad på tidigare El Niño-händelser – kommer världen att befinna sig på okänt territorium. Det kan antyda att en upphettad planet redan nu förändrar hur klimatsystemet fungerar, mycket tidigare än forskarna har räknat med.”