Den mest resurs- och energikrävande industrin i EU släpper årligen ut 708 miljoner ton koldoxid, vilket motsvarar en tredjedel av av de totala växthusgasutsläppen i unionen. Cement-, kemi- och stålindustrin står ensamma för 60 procent.
Industrins utsläpp ingår i EU:s utsläppshandelssystem ETS, men systemet fungerar inte i praktiken eftersom en stor del av verksamheterna har fri tilldelning av utsläppsrätter. Utsläppen från industrin har inte minskat sedan 2012 och beräknas inte göra det heller förrän 2030.
De goda nyheterna är att det finns lösningar för att få ner utsläppen – men de kräver stora finansieringar och större incitament för industrin att ställa om.
Enligt en ny studie från Carbon Market Watch måste energibesparingen öka, förnybar energi måste få större spridning och en ny cirkulär ekonomi måste börja tillämpas.
Rekommenderar klimatsäker strategi
I studien rekommenderas EU att utveckla en klimatsäker strategi för energiintensiv industri och en klimatpolicy som bland annat ställer krav på att industriers utsläpp måste harmoniera med Paris-avtalet.
Policyn skulle bland annat innehålla ökat stöd för utfasning av fossila bränslen och användning av återvunna material, anpassade regler för upphandling och en utfasning av fria utsläppsrätter.
Ytterligare en studie från universitetet i Cambridge stöder slutsatsen att det är möjligt att få ner den tunga industrins utsläpp till 2050. Mer återvinning av material, större andel förnybar energi samt tekniska innovationer och CCS är några av lösningarna.
Övergången kommer att kräva miljardinvesteringar, även inom andra delar av ekonomin som den förnybara energin. Men kanske viktigast av allt är att skapa en ny gemensam värdegrund som, liksom bland energibolagen, styr investeringarna mot gröna lösningar, enligt rapportförfattarna.