EU:s klimatarbete ska skärpas, enligt EU-kommissionens förslag om en grön giv. Frågan är hur mycket.
Hittills är EU:s målsättning att minska utsläppen av växthusgaser med 40 procent till år 2030, jämfört med 1990. EU-kommissionen har föreslagit att målet ska skärpas till 50–55 procent och att EU ska sikta på netto nollutsläpp år 2050. Enligt kritiker bland forskare och miljörörelsen krävs emellertid betydligt mer för att vara i linje med Parisavtalet och ambitionen att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5–2 grader.
I maj föreslog Jytte Guteland (S), som leder EU-parlamentets arbete i frågan, att ambitionsnivån höjs till 65 procent. Nu får hon stöd av den europeiska miljörörelsen. I en ny rapport, framtagen av miljörörelsens paraplyorganisationer Climate Action Network och European Environmental Bureau, visas hur målsättningen kan nås.
Ska voteras 10 september
Enligt rapporten kan användningen av kol, olja och fossilgas fasas ut under 2030-talet, framför allt genom satsningar på elektrifiering, energieffektiviseringar och ett förnybart energisystem år 2040. Enligt rapporten kan EU minska utsläppen med 65 procent till år 2030 och nå netto nollutsläpp år 2040, tio år tidigare än EU-kommissionen föreslagit.
– Målet är klart realistiskt och det är dessutom nödvändigt att öka takten redan inledningsvis i omställningen, säger Jytte Guteland i en kommentar till Aktuell Hållbarhet.
Frågan är vilket politiskt stöd förslaget kan få. Hittills har det bland annat uppbackning inom EU-parlamentets gröna grupp, men också, enligt Guteland, bland parlamentets socialdemokrater. Bland parlamentets konservativa och högernationalistiska grupper förordas betydligt mindre utsläppsminskningar.
Förslaget ska voteras i EU-parlamentets miljöutskott den 10 september, inför en omröstning i parlamentet i oktober. Därefter inleds förhandlingar mellan medlemsländerna.