EU-kommissionen vill skjuta upp den omstridda avskogningslagen. Efter intensiv lobbying från skogsindustrin, utvecklingsländer och ett flertal medlemsländer föreslås lagen för de största företagen nu träda i kraft först ett år senare, den 30 december 2025. De mindre företagen får ett halvår till på sig att börja följa lagen, om förslaget går igenom.
– Det är oerhört oroande att kommissionen föreslår att lagen ska skjutas upp. Vi är mitt i en klimat- och biologisk mångfaldskris, vi har inte råd att vänta en enda dag till, säger EU-parlamentariker Pär Holmgren (MP), till Dagens ETC.
En del av EU:s skogsstrategi
Det har gått tre år sedan kommissionen lade fram sitt förslag till avskogningslag. Den är en del av EU:s skogsstrategi 2030 för att skydda, restaurera och bruka skogar på ett hållbart sätt. Lagen antogs officiellt 2023, men nu har alltså motståndarna lyckats förmå kommissionen att föreslå ett uppskjutande av införandet.
Flera utvecklingsländer, däribland Brasilien, är kritiska till lagen som de anser slår orättvist och medför kraftigt ökade kostnader för administration. Även skogsindustrin, inte minst i Sverige, är oroade och hävdar att lagen ”riskerar att slå undan benen på den svenska trä- och skogsindustrin".
Gunnar Lindén, lobbyist på LRF Skogsägarna, jublar över beskedet:
”Bra att avskogningsförordningen skjuts upp! (...) Ett snabbt genomförande har inga miljöfördelar”, hävdar han på X.
Miljörörelsen, de gröna partierna och delar av vänstern tillhör kritikerna.
– EU-kommissionen ger i praktiken grönt ljus för avskogning i ytterligare ett år, när den istället måste stoppas, säger Per Larsson, skogsexpert på svenska WWF.
Han påpekar att förseningen straffar dem som redan gjort betydande investeringar för att följa lagstiftningen och belönar de som släpat efter.
– Det finns såklart även en risk att lagstiftningen vattnas ur ytterligare.
”Mycket illavarslande”
Jonas Sjöstedt, EU-parlamentariker för Vänsterpartiet är också kritisk:
– Det är mycket illavarslande att den här viktiga lagstiftningen försenas efter påtryckningar från framförallt de stora företagen, säger han och förklarar att han inte alls litar på att den föreslagna nya EU-kommissionären med ansvar för skogspolitiken – svenska Jessica Roswall (M) – kommer att trycka på för att skyndsamt införa de klimat- och miljölagar som antogs förra mandatperioden.
– Jag är rädd att vi kommer att se fler liknande försök till förhalningar av livsviktiga klimatlagar med den nya, kraftigt högerlutande kommissionen. Det kommer att bli en tuff uppgift framöver för alla oss som ser nödvändigheten i att nå klimatmålen.
Lina Burnelius, projektledare och internationell koordinator på Skydda skogen, ser förslaget som ett bevis på hur mäktig industrin är.
– Detta är ett exempel på vad den här koldioxidintensiva industrin är som bäst på: Istället för att investera i omställning investerar de i greenwashing, lobbyism och förhalning.
Hon fortsätter:
– Ett år kan låta lite för en person som inte är insatt – men tid är det enda som spelar roll. Vi har för lite biologisk mångfald och för mycket koldioxid i atmosfären. Situationen är akut. Ett år av förhalning är det sista vi behöver.
Förslaget måste nu godkännas av EU-parlamentet och ministerrådet för att bli verklighet.