Häromveckan röstade EU-parlamentets miljöutskott med stor majoritet, 68 ja mot 12 nej och 8 nedlagda röster, för en ny EU-lag med hårdare krav på produkters livslängd. Parlamentets förslag är dessutom tydligare än de andra två lagstiftande institutionerna, EU-kommissionen och ministerrådet, på en viktig punkt: för tidigt åldrande av produkter ska förbjudas.
Fenomenet, mer känt som planerat åldrande, innebär att tillverkare avsiktligt utformar produkter så att de snabbt går sönder eller börjar fungera sämre, samt gör det onödigt svårt att reparera eller uppdatera dem.
Ett vanligt exempel är tvättmaskiner, som minskat sin medellivslängd från 15 till 12,5 år de senaste decennierna. Enligt EU-kommissionen går det inte att försvara den här minskningen med att nyare maskiner är mer energisnåla, och en ökande andel av alla nya tvättmaskiner byts ut inom bara fem år.
Kräver skärpta krav
Jens Henriksson, internationell sekreterare på Sveriges Konsumenter, är oroad över den ökande användningen av digital teknik och internet-uppkoppling i tvättmaskiner och andra hushållsapparater – en utveckling som brukar kallas ”sakernas internet”.
– I och med sakernas internet kan du snart inte köpa en tvättmaskin utan att den är uppkopplad. Det blir allt vanligare att du inte längre kan använda din tvättmaskin på grund av att den här tekniken slutar fungera, snarare än att någon del av maskinen slits ut. Det är en stor oro som jag känner – vi riskerar att stå inför en verklighet där produkterna får kortare och kortare livslängd, i stället för den längre livslängd som behövs för ett mer hållbart samhälle.
Han tycker därför att det är viktigt att skärpa kraven på tillverkarna, inte minst om att erbjuda säkerhetsuppdateringar av mjukvaran under lång tid.
– De lagstadgade reklamationstiderna behöver också bli längre, så att tillverkarna tar större ansvar för livslängden.
”Ett tydligt budskap”
Silvia Barlassina, expert på EU:s produktlagstiftning vid Sveriges Konsumenters europeiska paraplyorganisation Beuc, pekar även hon på att problem med att uppdatera mjukvaran i produkter har blivit en av de vanligaste formerna av planerat åldrande. Men hon ser optimistiskt på EU:s möjligheter att tvinga fram mer långlivade produkter.
– Det är väldigt bra att miljöutskottet i EU-parlamentet uttryckligen talar om att förbjuda för tidigt åldrande. Det är ett tydligt politiskt budskap. Även EU-kommissionen har lagt förslag om att förbjuda eller begränsa vissa former av för tidigt åldrande, i ett parallellt lagförslag om stärkt konsumenträtt. Så det finns en ganska starkt vilja hos lagstiftarna att agera mot detta. Men än vet vi inte hur den slutliga lagtexten kommer att bli.
Den tionde juli väntas hela EU-parlamentet rösta om lagförslaget, men med tanke på det starka stödet i miljöutskottet, tror Silvia Barlassina att parlamentet också kommer att ställa sig bakom det. Därefter följer förhandlingar med EU-kommissionen och ministerrådet.