Åtta medlemsländer, däribland Tyskland och Frankrike, har redan bestämt sig för att lämna det kritiserade handelsavtalet Energy Charter Treaty (ECT), eller Energistadgefördraget. Italien har redan dragit sig ur, men den svenska regeringen har inga sådana planer, som Dagens ETC kunde berätta under torsdagen.
Nu har EU-parlamentet tagit tydlig ställning, och med stor majoritet röstat igenom en resolution till stöd för ett samordnat utträde för alla medlemsstater ur fördraget.
Rikard Allvin, utredare och expert på handelsavtal, ser positivt på resultatet av omröstningen och hoppas att det här blir ”spiken i kistan för det klimatskadliga avtalet”.
– Det här är en stor framgång för klimatet. Resolutionen antogs med en bred majoritet och är överraskande bra: EU-parlamentet påpekar att moderniseringsförsöken kollapsat och uppmanar EU och alla medlemsstater att omedelbart lämna avtalet samt samverka för att neutralisera solnedgångsklausulen (en paragraf som gör det möjligt för stater att stämma parter som ensidigt lämnar flera år efter ett utträde, reds anm).
”Borde förpassas till skräphögen”
Bland svenska riksdagspartier röstade V, MP, C och L för åsiktsförklaringen, SD, M och KD röstade emot.
EU-parlamentariker Malin Björk (V) anser att EU inte borde ”hålla fossilindustrin under armarna”.
– Det här är en stark signal om att ECT är så dåligt att det inte ens är värt att ”modernisera”, sådana här avtal borde förpassas till skräphögen. Jag hoppas att den svenska regeringen, som ju snart är EU:s ordförandeland, tar den här uppmaningen på allvar, säger hon till Dagens ETC.
De svenska S-ledamöterna lade ner sia röster.
– Vi ser stora problem med ECT, men anser också att medlemskap i ECT ytterst är en fråga för varje enskilt land, säger Erik Bergkvist, EU-parlamentariker för Socialdemokraterna, till Dagens ETC.
Rikard Allvin blev förvånad över att C och L röstade för resolutionen.
– Ja, det var en överraskning. Tyvärr lade S som enda socialdemokratiska delegation i hela EU ned sina röster. Men om de bara bestämmer sig har vi plötsligt en majoritet för att lämna avtalet i Sveriges riksdag. Det är en enorm utveckling.
Vattenfall har stämt stater
Energistadgefördraget trädde i kraft 1998 och ger energibolag rätt att stämma stater för lagstiftning som minskar deras vinster. En lång rad fossilbolag, däribland svenska Vattenfall, har utnyttjat möjligheten och stämt stater som vidtagit klimatåtgärder på miljardbelopp.