I brevet står det bland annat:
”Det ligger nu i regeringens händer att stoppa detta enorma fossila bränsleprojekt som ytterligare låser in våra samhällen i ett beroende av fossila bränslen. Budskapet från forskare och den globala miljörörelsen är entydigt: fossila bränslen är inte framtiden. Om regeringen skulle ge Preemraff tillstånd att expandera, skulle raffinaderiets utsläpp öka med en miljon ton koldioxid per år, vilket skulle göra det till Sveriges enskilt största källa till koldioxidutsläpp”.
Parlamentarikerna skriver vidare att eftersom Sverige har antagit klimatlagen i riksdagen har landet förbundit sig till att anpassa sig efter klimatmålen som leder till nollutsläpp av växthusgaser till år 2045, och till negativa nettoutsläpp efter 2045.
Stark global röst
De framhåller också att Sverige är ett föregångsland när det kommer till progressiv klimatpolitik och har en stark global röst. Men för att kunna fortsätta hålla ett högt tonläge internationellt och vara trovärdiga inför andra länder får Sverige inte glömma arbetet på hemmaplan.
– Preemraff är inte bara en svensk fråga. Det är många ute i Europa som har ögonen på Sverige, och som förväntar sig att en svensk, rödgrön regering står upp för klimatet och säger nej till mer fossil verksamhet. Om inte Sverige är beredd att stå upp för klimatomställningen så sänder det oerhört negativa signaler till resten av Europa, säger Malin Björk (V), en av parlamentarikerna som skrivit under brevet.
Direkt motsättning
Klimatforskare har tidigare varnat för en utbyggnad i Lysekil och att det står i direkt motsättning till Parisavtalet.
– Vi måste minska användningen av fossila bränslen, inte tillverka mer. Sverige har redan problem att klara Parisavtalet och måste välja. Om Preems utbyggnad godkänns blir det omöjligt att uppfylla avtalets åtaganden, säger den brittiske klimatforskaren Kevin Andersson till SVT.
Brevet från EU-parlamentarikerna avslutas med en direkt uppmaning till de svenska politikerna:
”Gör inte det historiska misstaget att säga ja till en betydande ökning av växthusutsläppen mitt i den globala klimatkrisen. Fatta rätt beslut – hjälp oss att stoppa expansionen av fossila bränslen”.