Kryphålet som försäljare av värmeljus har använt sig av är att EU i sina stadgar för återvinning har exkluderat gravljus från ”förpackningar”. Om gravljus inte kan sorteras under förpackningar borde inte värmeljus heller kunna göra det, menar företagen, som måste betala för återvinningen av allt som sorteras som förpackning.
De fick rätt och EU skriver om sin tolkning. Värmeljusbehållarna, 300 miljoner årligen i Sverige, ska inte längre sorteras under förpackningar och därmed faller ansvaret på kommunerna att lösa frågan.
– Enligt EU var det här det som var avsikten från början. En del företag krävde förtydligande och som konsekvens ska värmeljusen nu hanteras som det kommunala avfallet i övrigt, säger Annica Dahlberg, informatör på förpacknings- och tidningsinsamlingen.
”Bekymmersamt beslut”
Jonas Hed är enhetschef på Kretslopp och vatten i Göteborg och han tycker att beslutet är bekymmersamt. Inte nog med att det helt plötsligt landar på kommunens lott att ta hand om värmeljusen, det skapar också ett löjeväckande skimmer över en process som människor måste respektera för att värna miljön.
– Vi har tusentals förpackningar och så är det en sådan liten grej som gör att hela systemet ifrågasätts. Vi vet att när det är enkelt och bekvämt som vi får det bästa resultatet för miljön. För producenterna är det här ett sätt att minska sin kostnad och det är inte effektivt och ändamålsenligt, säger han.
Ska man hantera värmeljusbehållarna på rätt sätt i Göteborg ska man i fortsättningen alltså åka till en av stadens fem återvinningsstationer för att lämna det under metallavfall.
– Det är inte särskilt bra service att hänvisa kommuninvånaren med aluminiumbehållare för värmeljus till en av stadens 5 återvinningscentraler, men det är vad vi får göra nu. Människor blir bara irriterade över sådana här beslut, det är som att EU förbjuder bananer som inte är tillräckligt raka, säger Jonas Hed.
Följer lagen
Samma sak som i Göteborg gäller i de flesta större städer. Mindre städer kan, om ekonomin finns, lösa det genom att skapa särskilda insamlingsbehållare, men inte heller det är troligt, enligt Förpacknings- och tidningsinsamlingen.
– Det känns inte som att producenter och samhället jobbar med varandra för att göra det så bra som möjligt. Nu ser lagen ut så här och vi följer den, men det är inte ett logiskt system, säger Jonas Hed.