– Tio år senare, när världen är mitt i en klimatkris, fortsätter EU:s regeringar att dela ut enorma summor av skattebetalarnas pengar till fossila subventioner, den enskilt största orsaken till klimatförändringar, säger rapportens huvudförfattare Laurie van der Burg på Jordens Vänner Holland i en kommentar.
”Inte vägen framåt”
De fem aktuella länderna är Storbritannien, Tyskland, Grekland, Polen och Slovenien. Enligt rapporten planerar till exempel Grekland att införa en subvention för att ersätta dieselpannor med pannor drivna av fossilgas, medan Polen tänker subventionera både underjordisk lagring av gas samt flytande naturgas till transporter.
Rolf Lindahl, ansvarig för klimat- och energifrågor på Greenpeace Sverige, tycker det är ”så uppenbart dumt så att det saknar motstycke”.
– Att fortsätta subventionera eller som i dessa fall, att till och med införa nya subventioner riktade mot fossilindustrin, är verkligen inte vägen framåt. Fossila bränslen måste i stället fasas ut så fort som möjligt om vi ska kunna möta klimatutmaningen, säger han.
Sverige inget föredöme
Och Sverige är långt ifrån något föredöme, även här går nämligen en avsevärt större andel statliga subventioner till fossilindustrin, än till de förnybara energikällorna (se faktaruta).
– Det är inget annat än ett dubbelfel. Subventionerna till den fossila energin måste upphöra och stödet till det hållbara måste öka. Det är de klart viktigaste åtgärderna för att klimatmålen ska kunna uppnås, säger Rolf Lindahl.
Men det slutar inte där. Sex EU-länder – Bulgarien, Danmark, Frankrike, Nederländerna, Storbritannien och Ungern – påstår att de inte ger några som helst subventioner till fossila bränslen, trots att EU-kommissionen redan konstaterat att så är fallet. Sämst i klassen av dessa är Storbritannien, som årligen ger minst motsvarande nästan 130 miljarder i skattelättnader och andra stöd till fossila bränslen, mer än något annat EU-land.
Bristande öppenhet
Överlag tycks EU:s medlemsländer enligt rapporten ovilliga att redovisa sina planer för att fasa ut fossila subventioner, något som de enligt EU är skyldiga till att göra.
– Det här är allvarligt eftersom de öppna och korrekta redovisningarna är en grundförutsättning för att vi överhuvudtaget ska kunna hantera klimatfrågan steg för steg, säger Rolf Lindahl.
Flera av rapportförfattarna varnar för följderna av att medlemsländerna inte sköter sin rapportering som de ska.
– Klimatkrisen är mer aktuell än någonsin, inte minst med tanke på alla värmeböljor som drabbat Europa de senaste månaderna som lett till förluster av människoliv. Europeiska regeringar har uttryckt en önskan om att agera men fortsätter ändå att hälla miljarder euro över fossila bränslen som leder till motsatsen, att länder låser in sig i smutsiga, daterade energisystem som förvärrar riskerna med klimatförändringarna, säger en av dem, Ipek Gencsu, till CAN Europe.
Ny svensk handlingsplan
Rolf Lindahl instämmer i den hårda kritiken av bristen på progressiv klimatpolitik:
– Sverige investerar varje år 30 miljarder i klimatskadliga subventioner, vilket är tre gånger så mycket som vad som avsätts i klimatbudgeten. Vi måste ta större kliv framåt. Tiden för misslyckanden och ursäkter är för länge sedan förbi, säger han.
Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) finner inte tid för en intervju om rapportens slutsatser, men framhåller att dess underlag grundar sig på den NECP (National energy and climate plan) som Sverige lämnade in under den tid då det fortfarande var en övergångsregering som styrde landet.
Hennes pressekreterare Jakob Lundgren skriver i ett mejl till Dagens ETC: ”Då en övergångsregering inte får fatta beslut om ny politisk inriktning påverkade det också den NECP som lämnades in. Sverige kommer att skicka in en ny NECP som inkluderar nya initiativ från den klimathandlingsplan som presenteras senare i höst samt överenskommelserna i januariavtalet till EU-kommissionen innan slutet av 2019.”
Rolf Lindahl intygar ett den uppgiften stämmer, men begär av klimatministern att hon i den kommande klimathandlingsplanen redovisar för hur regeringen har tänkt fasa ut de fossila subventionerna.
– Det är en förutsättning för att vi på sikt ska kunna leva upp till klimatmålen.