Handelsavtalet Energy Charter Treaty (ECT) eller Energistadgefördraget på svenska ger privata investerare möjligheter att stämma stater för politiska beslut de anser skadar deras ekonomiska intressen. Ofta handlar det om att fossilbolag stämmer stater för deras klimatpolitik. Ett exempel är svenska Vattenfall som stämt tyska staten för beslutet att lägga ner kärnkraften. ECT har ett drygt 50-tal medlemmar, däribland flertalet av EU:s medlemsstater inklusive EU-kommissionen. Omkring två tredjedelar av alla stämningar under fördraget sker mellan företag och stater inom EU. Redan tidigare har flera länder, däribland Tyskland och Frankrike, bestämt sig för att lämna avtalet, medan en majoritet av medelemsstaterna försökt nå en överenskommelse som moderniserar fördraget.
”Inte en dag för tidigt”
Förra året antog EU-parlamentet en resolution som uppmanade kommissionen och medlemsländerna att avveckla fördraget. Nu har EU-kommissionen gjort en u-sväng och föreslår att samtliga 27 medlemsstater lämnar ECT tillsammans. Beskedet kommer sedan det står klart att försöken att förändra fördraget inte har några utsikter att lyckas.
Miljöpartiet har sedan länge drivit på för ett utträde.
– Energistadgefördraget ger fossila bolag en hävstång för att hålla emot EU:s klimatpolitik. Därför är fördraget inte förenligt med vare sig EU:s klimatmål eller Parisavtalet. Det är inte en dag för tidigt om EU nu äntligen lämnar avtalet, säger EU-parlamentariker Pär Holmgren (MP) i ett pressmeddelande.
Någon möjlig tidsplan för ett eventuellt utträde har inte presenterats ännu.
– Jag förväntar mig nu att Sveriges regering stöder förslaget i ministerrådet, säger EU-parlamentariker Jakop Dalunde (MP) säger i samma pressmeddelande.