– Nu strukturerar man om det här under ett och samma tak, InvestEU, säger Jakop Dalunde (MP) när Dagens ETC träffar honom i Europaparlamentet i Strasbourg under onsdagen.
– Det finns en rad olika kriterier och det vi i den gröna gruppen har kämpat för är att man ska få in ett kriterium om att minst 40 procent ska gå till klimatåtgärder.
Ska ingå i långtidsbudgeten
Fonden, InvestEU, ska ingå i långtidsbudgeten för EU som gäller från 2021 till 2027 och ligger i dagsläget på 38 miljarder euro, nära 390 miljarder kronor. 40 procent av det blir drygt150 miljarder kronor.
– Det är oerhört mycket pengar, säger Jakop Dalunde och hävdar att det kan bli den största satsningen EU gjort på klimatinvesteringar någonsin. Men det är ändå inte tillräckligt.
– Jag kan ju tycka att i det prekära läge vi är så borde hundra procent klimatmärkas, men tyvärr är inte krisinsikten där än, så vi ser ändå 40 procent som ett stort steg framåt, säger Dalunde.
Vad kan det handla om för klimatinvesteringar?
– Det finns fyra olika huvudsektorer: hållbar infrastruktur, forskning och innovation, digitalisering och små och medelstora företag. Det kan bli viktigt för många svenska kommuner och företag som vill satsa på nya klimatsmarta lösningar. Vi ser framförallt väldigt mycket när det gäller hållbar infrastruktur, som exempelvis att bygga nya spår för höghastighetsbanor.
Så om Sverige vill bygga höghastighetsbanor kan en del av finansieringen tas från den här fonden?
– Exakt. Har man då en märkning att 40 procent ska gå till klimatet, då ökar ju det sannolikheten att just den här typen av projekt finansieras i stället för motorvägar eller flygplatser exempelvis. Det blir en grön omställning, en grön ny deal.
Uttrycket ”grön ny deal” har kommit upp stort i debatten om klimaträttvisa den senaste tiden, inte minst i USA där ett antal progressiva demokrater och organisationer har drivit kampanj för en grön omställning i kongressen, vilket Dagens ETC skrev längre om nyligen. Miljöpartiet har drivit frågan länge.
– ”Green new deal” var vår stora kampanjslogan i EU-valet 2009. Vi ville att man skulle möta den ekonomiska krisen med ett stort investeringsprogram. Det gjorde EU på sätt och vis, men de stora åtgärder man gjorde var för existerande industrier. Det tycker vi är det stora historiska misslyckandet. I stället för att finansiera ny utveckling så finansierade man existerande investeringar. Jättemycket pengar gick till bilindustrin exempelvis. Men nu blir det äntligen en grön new deal, tio år försent, säger Dalunde.